Megbukott a baloldal Donald Trump elleni támadása - belebukik-e Joe Biden?

Vágólapra másolva!
Alelnöki időszakából származó, szigorúan titkos kormányzati dokumentumokat találtak Joe Biden korábbi irodájában. Az elnök nem hajlandó válaszolni semmilyen kérdésre az ügyben. A botránnyal gyakorlatilag megbukott a demokraták Trump elleni támadása. Azzal az indokkal akarták ugyanis ellehetetleníteni a volt republikánus elnök indulását a következő választáson, hogy Trumpnál - kevéssel a választások után - voltak titkosított iratok. Bidennél most hat évvel az alelnöksége után találták meg őket, vagyis ez sokkal súlyosabb eset.
Vágólapra másolva!

A Fehér Ház bejelentette, hogy Joe Biden egyik régi, privát alelnöki irodájában „kis számú, minősített jelöléssel ellátott dokumentumot" találtak.

Az amerikai elnöknek a törvények szerint már évekkel ezelőtt le kellett volna adnia az iratokat a Nemzeti Levéltárnak.

Biden egyelőre nem hajlandó válaszolni a washingtoni irodában talált titkos iratokkal kapcsolatos újságírói kérdésekre. Egy riporter konkrét faggatózására – írja a Fox News – az elnök lesütötte a fejét és úgy tett, mintha nem hallotta volna a feltett kérdést.

Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Samuel Corum

Joe Biden Barack Obama alelnöke volt 2009 és 2017 között, az ügyben érintett irodát 2017 és 2020 között használta. Sajtóinformációk szerint a legmagasabb titkosítási szintű iratokat is találtak ott.

Lesz FBI-razzia Bidennél is?

– tette fel a kérdést az üggyel kapcsolatban hétfőn este Donald Trump volt amerikai elnök az általa alapított Truth Social közösségimédia-platformon.

Trump szerint a dokumentumok biztosan nem voltak feloldva a titkosítás alól.

Donald Trump kérdésével arra utalt, hogy korábban, floridai birtokán az FBI hasonló ügyben razziát és házkutatást tartott. Az esetet hatalmas politikai és médiafigyelem kísérte, Joe Biden pedig akkor „felelőtlennek” nevezte elődjét. Ezek után - ahogy egy republikánus képviselő nevezte - kifejezetten ironikus a mostani eset.

Donald Trump volt elnök floridai otthonának bejárata az FBI-házkutatások idején, 2022 augusztusában Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Eva Marie Uzcategui

Kevin McCarthy, a képviselőház elnöke az esettel kapcsolatban szintén megemlítette a Trump elleni, hasonló ügyben indított politikai hadjáratot, amelynek során - ahogy fogalmazott - „a demokraták túljátszották a szerepüket". Felhívta a figyelmet arra is, hogy

a Biden-ügyben hosszú idő, csaknem 6 év után derült ki, hogy nem kerültek át a Nemzeti Levéltárhoz a titkosított dokumentumok,

miközben Donald Trump esetében viszonylag rövid időszakról volt szó.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Kongresszus vizsgálatot kezdeményez-e az ügyben Joe Biden ellen. Ahogy az is kérdés, az FBI fel mer-e lépni a demokrata elnök ellen, vagy nem - és ezzel beismeri, hogy politikai indíttatású támadást folytatott Donald Trump ellen.