Dermesztő állapotok Kárpátalján, ha így megy tovább, nem marad magyar

Ukrán válság 2022, háború, ukrán, orosz, Kárpátalja, Ungvár, lakosság, civil, fegyver
Ungvár, 2022. március 3. Tartalékos tisztek fegyverhasználati alapismeretekre oktatják a civil lakosokat a kárpátaljai Ungváron 2022. március 3-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/Nemes János
Vágólapra másolva!
Borzasztó állapotok uralkodnak Kárpátalján, miután újra mozgósítást rendeltek el a magyarlakta területeken. A Pesti Srácok riportjában az egyik megszólított nő azt nyilatkozta, ha így mennek tovább a dolgok, nem lesz magyar Kárpátalján. Döbbenetes beszámoló a szomszédból.
Vágólapra másolva!

Ekkora mozgósítás Kárpátalján még nem volt, amióta kitört a háború. Becslések szerint több száz ukrán katona és rendőr lepte el Kárpátalját az utóbbi napokban. Összeírnak, behívót osztanak, begyűjtenek: utcán, piacon, a buszon, az óvodánál, presszókban. Már a cigánytelepeken is. És már a házakba is bemennek - írja a Pesti Srácok vasárnapi cikkében.

A feladat ugyanis a szóbeszéd szerint az, hogy 10.000 embert be tudjanak sorozni a háború zajától távoli területről. Új dandárt alakítanak, miután a legnagyobb, profi, kiképzett katonákból álló dandárt, más néven a munkácsi 128-asokat óriási veszteség érhette Soledarnal. A kelet ukrajnai település elfoglalását január 13-án jelentették be az oroszok. Hogy valójában mi a pontos igazság, hányan veszíthették életüket a keleti fronton az elmúlt napokban azt senki sem tudja, hadititok.

Ami biztos, hogy azokon az ukrán közösségi oldalakon, ahol eddig alkalmanként osztották meg egy elesett hős nevét és fényképét, az elmúlt 2-3 napban sorjáznak a gyászhírek.

A határátlépésekor fél óra sem kell és egyértelművé válik: aki csak hírekből tájékozódik, elképzelni sem tudja, milyen most az élet a határ túloldalán.

Begyűjtés Kárpátalján Forrás: Pesti Srácok

A lap több helyivel is beszélt Csapon, egyikük azt mondta, hogy napok óta ez megy. "Ide be még nem jöttek, de Munkácson például a minap lezárták az egész piacot, beözönlöttek a katonák-rendőrök és mindenkit, aki ránézésre hadköteles felpakoltak egy buszra és elvittek. Itt is gyűjtöttek rendesen. Tegnap a buszról szedték le az embereket." - tette hozzá.

Szerinte semmi biztosat nem lehet tudni a valódi okokról, miért kapott ilyen lendületet a kényszersorozás. Helyben is csak szűrve kapják a háborús híreket, hivatalos számokat a veszteségekről egyáltalán nem közölnek a háború kezdete óta, érthető okból. Úgy látja, az egyértelműen látszik, hogy valami történt, vagy történik. Vagy szintet lép a háború és valamilyen nagy összecsapás készül, vagy igaz, amit beszélnek, hogy Soledarnál odaveszett a kárpátaljai dandár legalább fele és most ezért visznek mindenkit, akit csak lehet.

A korábban hallott történetek alapján eddig sem finomkodtak – de most nagyon bedurvultak. Egyre több olyan videó jelenik meg közösségi oldalakon, amelyen az látható, hogy erőszakkal hurcolnak el embereket az utcán, az otthonukból.

Egy olyan felvétel is nyilvánosságra került, amelyen arra kényszerítenek egy férfit, hogy aláírja, önként vonul be.

Dermesztő állapotok alakultak ki Kárpátalján Forrás: Pesti Srácok

Csapon mindenki arról beszél, hogy vajon meddig megy ez így, és mért nem azok az ukrán katonák vannak a fronton, akik az utánpótlást próbálják most összefogdosni. Egyre többen gondolják, hogy lassan senki sincs biztonságban, aki hadra fogható. Folyamatosan szűkítik a kivételek körét. Összeírják már a 16 éveseket is és egyre szigorúbbak a nyilvántartási szabályok. A nemrég elfogadott rendelet szerint egyetemre fel sem vehetik azt, akinek nincs papírja arról, hogy nyilvántartásba vették. Nyilvántartást kell vezetnie a munkahelyeknek és a települési önkormányzatoknak is és le is kell jelenteni minden hadkötelest.

Teljesen abszurd, de az egyik törvényjavaslat szerint csak a hadkiegészítő parancsnokság engedélyével lehet házasságot kötni vagy elválni. Ezt azért akarják bevezetni, mert előfordult, hogy valaki azért vált el, mert a gyermekét egyedül nevelő apákat nem vihetik el.

Egy nő arról beszélt a Pesti Srácoknak,

Az állapotokat jól mutatja, hogy a helyiek riadóláncban értesítik egymást, az egyik közösségi oldal zárt csatornáján. Azon keresztül nyomon lehet követni éppen, hol vannak ellenőrzések, összeírások. A gyors és átlátható kommunikációt piktogramok, egyértelmű jelzések segítik, amit kitaláltak és mindenki megtanult az elmúlt hónapok során.

A Pesti Srácok munkatársa ellátogatott Munkácsra és Dercre is. A teljes cikket a linkre kattintva tudja elolvasni.