Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Ítéletidő tombol Brazíliában, rengetegen meghaltak - videó

Vágólapra másolva!
Legalább 36-an meghaltak Brazília dél-keleti, tengerparti vidékén a heves esőzések okozta áradásokban és földcsuszamlásokban - közölték Sao Paulo állam hatóságai helyi idő szerint vasárnap.
Vágólapra másolva!

A mentőcsapatok további halottak után kutatnak, megtisztítják az elöntött utakat, melyek számos turistát zártak el a világtól. A látogatók a brazil karneválokra érkeztek az országba.

Az előrejelzések szerint az esőzés folytatódik Sao Paulo állam tengerparti részén, ami megnehezíti a polgári védelem és a tűzoltóság mentőalakulatainak munkáját, valamint azzal fenyeget, hogy a halálos áldozatok száma tovább növekedhet.

A meterológiai szolgálat mérései alapján bizonyos részeken a 600 mm-t is meghaladta a lehullott csapadék mennyisége, amely a kétszerese a szokásos havi mennyiségnek.

Sao Paulo állam hat városában rendkívüli állapotot hirdetettek, miután szakértők szerint példátlan, extrém időjárási helyzetben van a régió.

A szövetségi kormány több minisztériumát kérte fel, hogy segítse az bajbajutottakat, állítsa helyre az infrastruktúrát és kezdje el a helyreállítást.

Hétfőn Tarcisio Freitas, Sao Paulo kormányzója szövetségi tisztségviselőkkel találkozik, hogy összehangolják a katasztrófa miatti intézkedéseket és 1,5 millió dollárnak megfelelő összeget bocsátanak ki a régió megsegítésére - írta közleményében az állam.

A videón víz alatti városrészek, elárasztott utcák és hatalmas törmelékhegyek láthatóak. Latin-Amerika legnagyobb, a brazil Santos városában lévő kikötőjének működése az óránkénti 55 kilométert meghaladó sebességű széllökések és az egyméteresnél magasabb hullámok miatt vasárnap leállt - írták a helyi hírügynökségek. Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök, aki az északkeleti Bahia államban vett részt a karneválon, hétfőn meglátogatja a katasztrófa által leginkább sújtott területeket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről