Két pakisztáni férfit elengedtek a guantanamói fogolytáborból

Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, Kecskemét, börtön, kecskeméti börtön, Mátyási utca, Galambos Lajos, Lagzi Lajcsi, 2023 február
A Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet épülete Kecskeméten, 2023. február 15-én
Vágólapra másolva!
Az amerikai hatóságok csütörtökön hazatoloncoltak két férfit Pakisztánba, akiket 20 éve, vádemelés nélkül tartottak fogva a guantanamói katonai börtönben.
Vágólapra másolva!

A testvérpárt, Abdul és Mohamed Rabbanit a pakisztáni hatóságok 2002-ben Karacsiban letartóztatták, majd amerikai őrizetbe helyezték. Az amerikai hatóságok azzal vádolták őket, hogy az al-Kaida terrorszervezet tagjai számára lakhatást biztosítottak, és logisztikai támogatást is nyújtottak nekik.

Az amerikai hadsereg bejelentette közleményében a testvérpár hazatoloncolását, de arról nem közöltek részleteket, hogy Pakisztán milyen feltételekkel fogadta vissza őket.

- közölte az amerikai védelmi minisztérium.

Guantanamóban 2003-ban még 600 terroristaként elkönyvelt embert tartottak fogva.

Az eljárás kritikusai szerint a katonai bíróságok tevékenysége és az emberek bebörtönzése

aláássa az emberek alkotmányos jogait, valamint csorbítja az amerikai állam külföldi megítélését.

Jelenleg még 32 embert őriznek a katonai börtönben, közülük tizennyolcat engednének szabadon, ha sikerül olyan országot találni, amely befogadja őket - közölte a Pentagon.

A fogvatartottak többsége jemeni, de az országban zajló polgárháború és a szélsőséges csoportok miatt nincs arra lehetőség, hogy oda toloncolják ki őket.