Nagyhatalom keveredik bele a háborúba, nem tudni, milyen következménye lehet

Germany delivers 14 Leopard 2 main battle tanks to Ukraine Unrest, Conflicts and War Conflicts Defense Federal Government Ukraine Russia Horizontal WAR
FILED - 25 September 2017, Lower Saxony, Munster: A Leopard 2A6 main battle tank drives across the training area during preparations for the "Land Operations 2017" information training exercise. Germany plans to deliver 14 Leopard 2A6 main battle tanks from Bundeswehr stocks to Ukraine as a first step. This was announced by government spokesman Hebestreit in a statement on Wednesday. Photo: picture alliance / Philipp Schulze/dpa (Photo by PHILIPP SCHULZE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket az ukrán fegyveres erőknek felajánlott brit gyártmányú AS90-es önjáró lövegek üzemeltetésére képeznek ki a brit hadsereg szakértői - közölte hétfőn a londoni védelmi minisztérium.
Vágólapra másolva!

A tárca a Twitteren közzétett rövid tájékoztatásban nem részletezte a kiképzésre érkezett ukrán katonák számát.

A brit védelmi minisztérium hétfői tájékoztatása szerint az ukrán egység a hét végén érkezett Nagy-Britanniába, hogy elsajátítsa az AS90-esek működtetéséhez szükséges ismereteket.

Ez a második olyan ukrán kontingens, amely brit páncélozott harceszközök működtetésére szóló kiképzés céljából utazott Nagy-Britanniába. Január utolsó napjaiban azok a katonák érkeztek meg, akik az Ukrajnának ugyancsak felajánlott brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetését tanulják.

A brit tankok mellett több ország is Leopard 2-es tankokat küld Ukrajnának Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Philipp Schulze

A brit kormány a nyugati NATO-szövetségesek közül elsőként hozott döntést páncélosok ukrajnai szállításáról. A Downing Street január 15-én jelentette be, hogy Ukrajna 14 Challenger 2 harckocsit és „hozzávetőleg harminc" AS90-es önjáró löveget kap Nagy-Britanniától.

A Challenger 2 brit tervezésű és gyártású, 120 milliméteres löveggel felszerelt, 75 tonna össztömegű harckocsi, amely 1998 óta áll hadrendben a brit hadseregben. Az ugyancsak brit tervezésű és gyártású, 45,7 tonna önsúlyú AS90-es önjáró lövegeket 1992-ben rendszeresítették a brit fegyveres erőknél.

A londoni miniszterelnöki hivatal már a páncélosok ukrajnai szállításáról szóló bejelentéssel egy időben közölte, hogy hamarosan megkezdődik az ukrán katonák kiképzése is a Challenger 2 harckocsik és az AS90-es önjáró lövegek üzemeltetésére, részeként annak a programnak, amelyben több ezer ukrán katona kapott nagy-britanniai kiképzést az elmúlt hat hónapban.

Arról nem hangzott el hivatalos tájékoztatás, hogy a kiképzési programok meddig tartanak, és arról sem, hogy Ukrajna mikor juthat hozzá az első brit harckocsikhoz és önjáró lövegekhez.

A háború legfontosabb eseményeit ITT követheti élőben az Origón.