Külső behatás miatt sérülhetett meg a Progressz teherűrhajó

Orosz teherűrhajó felbocsátása galéria
Bajkonur, 2021. február 15. A Roszkozmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség által közreadott képen felbocsátják a Szojuz-2.1a orosz hordozórakétával összekapcsolt Progressz MSZ-16 teherűrhajót a bajkonuri űrközpontból 2021. február 15-én. A Progressz több mint két és fél tonna rakományt, köztük élelmiszert, vizet és üzemanyagot szállít a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra. MTI/EPA/Roszkozmosz
Vágólapra másolva!
Valószínűleg külső behatás okozhatta a Progressz MSz-21 legénység nélküli orosz teherűrhajó sérülését - közölte az orosz űrkutatási hivatal (Roszkoszmosz).
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo korábban beszámolt a Progressz teherűrhajót a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) kapcsolták le vasárnap, visszairányították a Földre, ahol darabjai a Csendes-óceánba zuhantak.

A Roszkoszmosz szerint valószínűleg külső behatás okozhatta a teherűrhajó sérülését.

"Olyan képek alapján következtettünk erre, melyek az űrhajó külső felületén változásokat mutattak" - írta a Roszkoszmosz a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson.

Az űrkutatási hivatal egy fotót is közzétett, melyen szerintük egy nagyjából

12 milliméteres lyuk látható

a rendszer radiátorának hőszabályozóján. Közölték, hogy a napelemek is károsodtak.

A Roszkoszmosz február 11-én jelentette, hogy esik a nyomás az űrhajón, ezért elhalasztották az utat, mellyel két orosz és egy amerikai űrhajóst hoztak volna vissza az ISS-ről a Földre.

Helyette a tervek szerint a Szojuz MSz-23 űrhajó indul az űrbe február 24-én, az űrállomáson 26-án fog dokkolni - közölte a Roszkoszmosz kedden.