Újabb részletek derültek ki a brüsszeli baloldali korrupciós botrány egyik főszereplőjéről

Migrációs helyzet az Európai Unióban
Dimítrisz Avramopulosz, az Európai Bizottságnak a migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja
Vágólapra másolva!
A legfrissebb hírek szerint a korrupciós bűncselekmények gyanújával letartóztatott Antonio Panzieri, volt baloldali európai parlamenti képviselő azért lobbizott, hogy Dimitrisz Avramopuloszt, az Európai Bizottság volt bevándorláspárti biztosát nevezzék ki az EU Perzsa-öbölbeli különleges képviselőjévé. Avramopulosz, aki korábban élesen támadta a magyar kormány bevándorlásellenességét egyébként nyakig benne van a brüsszeli baloldali korrupciós botrányban.
Vágólapra másolva!

Antonio Panzeri európai parlamenti képviselő állítólag megpróbált nyomást gyakorolni Joseph Borrell külügyi főképviselőre, hogy az akadályozza meg Luigi Di Maio kinevezését az EU Perzsa-öbölbeli különleges képviselőjévé, és részesítse előnyben a görög Dimitrisz Avramopoulosz, volt migrációügyi uniós biztos kinevezését - írja az olasz La Republica című lap. Ez derül ki a nyomozati iratokban elhelyezett legújabb lehallgatási jegyzőkönyvekből. A korábbi európai biztos, Avramopulosz állítólag szoros kapcsolatban áll Panzeri "Fight Impunity" nevű civil szervezetével.

A jegyzőkönyvből ugyanis kiderül, hogy Avramopoulos "az igazgatótanács tiszteletbeli tagja".

Bár Di Maio Perzsa-öbölbeli uniós különmegbízotti kinevezése elmaradt, de ez nem Borrellnek köszönhető, hanem az újonnan hatalomra került Meloni-kormány lépéseinek.

Dimítrisz Avramopulosz, az Európai Bizottságnak a migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős volt tagja alaposan benne van a brüsszeli korrupciós mocsárban Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

60 ezer eurót kapott Avramopulosz

Mint arról már korábban beszámoltunk, közel 60 ezer eurót (kb. 25 millió forintot) fizetett ki Dimitrisz Avramopulosz egykori migrációért felelős görög néppárti európai uniós biztosnak az a Pier Antonio Panzeri volt olasz baloldali európai parlamenti képviselő által alapított Fight Impunity nevű civil szervezet, amely az uniós intézményeket megrázó korrupciós botrány középpontjában áll. Avramopulosz nagy valószínűséggel jelenlegi uniós biztosoknál végzett lobbitevékenységéért kapta a pénzt, csakhogy a Fight Impunity nem szerepel az Európai Parlament átláthatósági nyilvántartásában, így a szervezet nevében a volt biztos nem lobbizhatott volna.

Pier Antonio Panzeri − akit a brüsszeli hatóságok Eva Kaili európai parlamenti exalelnökkel együtt letartóztattak − 2019-ben alapította a Fight Impunity nevű NGO-t, amely − papíron − a háborús bűncselekmények és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonására és megbüntetésére jött létre, nonprofit egyesületként lett bejegyezve Brüsszelben. Noha a nonprofit szervezeteknek a belga jogszabályok szerint évente be kell nyújtaniuk egy beszámolót tevékenységükről az illetékes hatóságoknak, a Fight Impunity hároméves fennállása során egyetlen ilyen dokumentumot sem adott át.

Dimitrisz Avramopulosz migrációért felelős uniós biztosként számtalan bevándorláspárti nyilatkozatot tett, a kötelező betelepítési kvóták erőltetése miatt pedig szembekerült a magyar kormánnyal.

2017 legvégén, a Politicóban megjelent írásában arról értekezett, hogy a 2015-ben kezdődő migrációs hullámmal Európába érkező bevándorlók itt maradnak, a migráció az új valóság, amelyet nem lehet megállítani, ezért inkább menedzselni kell azt. Nagy visszhangot kiváltó írásában a magyar határkerítést is támadta, szó szerint ezt írva: „Naiv dolog azt gondolni, hogy a társadalmaink homogének és bevándorlómentesek maradhatnak, ha kerítéseket építünk. A nap végén mindannyiunknak el kell fogadni, hogy a migráció, a mobilitás és a sokszínűség az új norma, és a politikánkat is ehhez kell igazítanunk."