Kilenc kínai halt meg egy afrikai aranybányában

Közép-afrikai Köztársaság térkép
Vágólapra másolva!
Felkelők rohamoztak meg vasárnap egy kínai üzemeltetésű aranybányát a Közép-afrikai Köztársaságban, kilenc kínai meghalt, ketten megsebesültek.
Vágólapra másolva!

A Chimbolo aranybányát, amely pár napja nyitott, vasárnap kora reggel érte támadás. A fegyveresek gyorsan túljutottak az őrökön és tüzet nyitottak. A halálos áldozatokat követelő támadás részleteit Abel Matipata, a közeli Bambari település polgármestere osztotta meg a médiával.

- tette hozzá Ange Morel Gbatangue, Bambari egyik lakosa.

Bár eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára, többen a Francois Bozizé elnökkel jó kapcsolatot ápoló Hazafiak Szövetsége a Változásért nevű lázadószervezetnek tulajdonítják a támadást, amely pár nappal egy másik incidens után történt.

Akkor három kínait hurcoltak el fegyveresek az ország Kamerunnal közös határára.

a Közép-afrikai Köztársaság térképe Forrás: [origo]-Google Maps

A Közép-afrikai Köztársaságban 2012 végén az ország északkeleti, muszlim többségű térségéből származó Séléka milíciaszövetség tagjai elfoglalták Banguit, és megbuktatták a keresztény Francois Bozizé elnököt, amivel polgárháborút robbantottak ki az országban. A Séléka ellen anti-Balaka néven keresztény milíciaszövetség alakult, amely azonban a Sélékához hasonlóan később számtalan fegyveres csoportosulásra töredezett.

A 2019-ben aláírt, történelmi jelentőségű békemegállapodás ellenére az aranyban és gyémántban gazdag ország területének nagy részét továbbra is milíciák uralják és hátráltatják az ásványkincsek kitermelését.

2020-ban két kínai halt meg, amikor helyiek fellázadtak egy kínai üzemeltetésű bánya ellen Sosso Nakombóban. 2018-ban pedig három kínait megöltek a feldühödött afrikaiak, amiért egy helyi vezető meghalt abban a hajóbalesetben, amiben kínai vájárokat kísért egy bányához. A biztonsági kihívások ellenére az országban több kínai vállalat is működik. A támadás után Faustin Archange Touadéra elnök Kínába utazott a befektetők megnyugtatása érdekében.