Putyin elleni elfogatóparancs: a Nemzetközi Büntetőbíróságról szóló egyezménynek az Egyesült Államok sem tagja

BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir, Biden Ukrajnában, Ukrajna, Kijev,
US President Joe Biden (R) is greeted by Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) during a visit in Kyiv on February 20, 2023. - US President Joe Biden made a surprise trip to Kyiv on February 20, 2023, ahead of the first anniversary of Russia's invasion of Ukraine, AFP journalists saw. Biden met Ukrainian President Volodymyr Zelensky in the Ukrainian capital on his first visit to the country since the start of the conflict. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)
Vágólapra másolva!
Ahogyan arról az Origo is beszámolt korábban, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt pénteken elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. Joe Biden erre reagálva kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin egyértelműen háborús bűnöket követett el, és a Nemzetközi Büntetőbíróság azon döntése, hogy elfogatóparancsot ad ki az orosz vezető ellen, teljes mértékben jogos. Az amerikai elnök kijelentése azért döbbenetes és álságos, mert a Nemzetközi Büntetőbíróságról szóló egyezménynek sem Oroszország, sem az Egyesült Államok nem tagja. Tehát Joe Biden olyan bíróságot dicsér, amelynek döntéseit az Egyesült Államok magára nézve nem fogadja el érvényesnek.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen - jelentette be az ICC pénteken.

A közlemény szerint a Nemzetközi Büntetőbíróság kérelmet elbíráló bírói tanácsa az orosz elnökkel szemben azért adott ki elfogatóparancsot, mert

megalapozott a gyanú, hogy személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

Ugyanezzel a bűncselekménnyel összefüggésben az ICC ugyancsak elfogatóparancsot adott ki Marija Alekszejevna Lvova-Belova, az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen. A Reuters azt írta, hogy Moszkva többször is tagadta az ellene felhozott vádakat.

Joe Biden és Volodimir Zelenszkij is üdvözölték az ICC döntését, holott egyikük sem tartozik a nemzetközi bíróság joghatósága alá Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Joe Biden üdvözölte az ICC döntését

A The Guardian számolt be róla nem sokkal a bejelentést követően, hogy Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy

Vlagyimir Putyin egyértelműen háborús bűnöket követett el, és a nemzetközi büntetőbíróság azon döntése, hogy elfogatóparancsot ad ki az orosz vezető ellen, teljes mértékben jogos.

– mondta az amerikai elnök pénteken az elfogatóparancsról. Az amerikai elnök kijelentése azért döbbenetes és álságos, mert

a Nemzetközi Büntetőbíróságról szóló egyezménynek sem Oroszország, sem az Egyesült Államok nem tagja. Tehát Joe Biden olyan bíróságot dicsér, amelynek döntéseit az Egyesült Államok magára nézve nem fogadja el érvényesnek.

A The Guardian szerint ennek leginkább az az oka, hogy így az amerikai katonák ügyeit is vizsgálhatná a nemzetközi hatóság.

Saját, állandó tagja ellen lépett fel az ICC

Ez az első alkalom, hogy a hágai szervezet elfogatóparancsot ad ki az ENSZ Biztonsági Tanácsában ülő öt állandó tag egyike ellen. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte a bíróság lépését, szerinte ez egy történelmi lépés volt Hága részéről.

Ukrán tüzér a bahmuti fronton Forrás: AFP/Bulent Kilic

Újabb döntés, ami közelebb hozza a világháborút

Aleksandar Vucic pénteken a szerémségi körzetbe látogatott, ahol reagált az orosz elnök ellen kiadott letartóztatási parancsra. A V4NA beszámolója szerint a szerb államfő újságíróknak úgy fogalmazott:

ATTÓL TART, HOGY AZ ÖSSZETŰZÉSEK OLYAN IRÁNYBA TARTANAK, HOGY AKKORA HARCOK LESZNEK, AMILYENEK MÉG SOHA NEM VOLTAK.

– tette fel a kérdést Vucic. A köztársasági elnök aláhúzta: a továbbiakban is arra törekszik majd, hogy Szerbia megvédje saját magát és a békéjét.

Az, hogy ez a döntés tovább eszkalálja-e a konfliktust, hamarosan kiderül.