Titokzatos fények jelentek meg az égen Kaliforniában

Vágólapra másolva!
Rejtélyes fénycsíkok látszódtak az égen március 17-én a kaliforniai Sacramento város környékén. Néhányan, akik a városban éppen Szent Patrik napját ünnepelték, felvételeket készítettek a jelenségről, amit aztán a közösségi médiában is megosztottak - írja az AP News.
Vágólapra másolva!

Sacramentóban a Szent Patrik-napi ünnepségen néhányan észrevették a furcsa fényeket. A csoportból valaki gyorsan kamerázni kezdte a jelenséget, ami az ott lévők információi szerint körülbelül

40 másodpercig tartott.

Egy helyi sörfőzde tulajdonosa feltette a videót az Instagramra, azzal a céllal, hogy valaki meg tudja-e fejteni a rejtélyt.

A posztra aztán Jonathan McDowell a Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics csillagásza válaszolt, aki az Associated Pressnek adott interjújában elmondta, hogy

99,9 százalékban biztos abban, hogy a fénycsíkokat égő kozmikus hulladék okozza.

McDowell szerint egy műhold, amely az űrből információkat továbbított a Nemzetközi Űrállomásra 2017-ben elavulttá vált és a 310 kilogramm súlyú berendezést 2020-ban eltávolították az űrállomásról. A földre történő visszatérése közben a műhold teljesen elégett.

- mondta McDowell.

Becslések szerint a roncsok körülbelül 64 ezer méter magasságban több ezer kilométer per órával száguldottak.

Az Egyesült Államok űrközpontja közleménye szerint a műhold visszatért a Kalifornia feletti pályára. Ennek időzítése összhangban van azzal a jelenséggel, amit az emberek Sacramento környékén az égen láttak.