Európai bűnözőkhöz is eljuthatott ukrajnai fegyver

ukrán válság 2022, háború, orosz, ukrán, orosz-ukrán, ukrajna, oroszország, katona, hadgyakorlat, katonai gyakorlat, fegyver, odessza
Servicemen of the 126th Separate Territorial Brigade of the Armed Forces of Ukraine take part in military exercises in Odessa region on June 22, 2022, amid Russia's military invasion launched on Ukraine. (Photo by Oleksandr GIMANOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Miközben az Ukrajnának küldött fegyverek nagy része különböző feketepiaci hálózatokon visszaszivárog Európába, addig a hazai baloldal a tűzszünet ellen és a fegyverszállítások mellett foglal állást. Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója a Magyar Nemzetnek elmondta, az Ukrajnába kiküldött fegyverek alig negyven százaléka jut ki valóban a frontra.
Vágólapra másolva!

Miközben az Ukrajnának küldött fegyverek nagy része különböző feketepiaci hálózatokon visszaszivárog Európába és különböző szervezett bűnözői csoportok kezébe jut, addig a Momentum, illetve a teljes baloldal a tűzszünet ellen és a fegyverszállítások mellett foglal állást.

A napokban Tompos Márton, a Momentum politikusa a Facebookon publikált bejegyzésében arról értekezett, hogy a háborút tovább kell folytatni a frontvonalon. Egészen pontosan azt írta politikus, hogy

„[...] Ehhez még egy fontos pont: az ukránok már számtalanszor elmondták, hogy egyes-egyedül Putyinnak áll érdekében a tűzszünet, mert így lenne ideje újrarendezni a sorokat, jobban kiképezni a mobilizált erőket, majd folytatni a háborút. Azaz a tűzszünet hangoztatása – szigorúan jelen helyzetben – kifejezetten Putyin érdeke."

A fegyverszállítás mellett tették le a voksukat

Ám nem ő az egyetlen baloldali politikus, aki a háború mellett teszi le a voksát. Bedő Dávid momentumos képviselő a napokban például arról beszélt az ATV-ben, hogy pártja többek között azért nem szavazza meg a Fidesz–KDNP békepárti nyilatkozatát, mert abban szerepel a fegyverszállítások elutasítása. Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője tavaly áprilisban azt mondta, hogy

Álláspontját megismételte idén is, amikor Dömötör Csabával, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkárával vitázott. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: „A legtöbb uniós állam azzal a veszéllyel számol, hogy előbb-utóbb az Ukrajnába küldött hatalmas mennyiségű fegyver egy része illegális úton visszakerülhet Európába."

Mi van azokkal a fegyverekkel, amelyek nem jutnak ki a frontra?

"Amerikai kimutatások szerint

– tájékoztatta lapunkat Horváth József. Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója elmondta,

az elmúlt hónapokban láttak olyan felvételeket, amelyek tanúsága szerint a Balkán déli részén tűntek fel Ukrajnából származó páncélelhárító rakéták.

Emellett Svédországban különböző szervezett bűnözői csoportok is Ukrajnából szerezhettek automata fegyvereket és robbanószereket. „A világ válságövezeteibe – ahová legális úton nem kerülhetnek fegyverek, hiszen a fejlett világ mindezt blokkolja –, nagyon megugrott a kereslet a lövegekre, páncélozott harcjárművekre, nehézgéppuskákra. Mindezt a szervezett bűnözés igyekszik kielégíteni. Itt már nem kézifegyverekről van szó."

Egy bűnszervezet számára teljesen mindegy, hogy embert, cigarettát, drogot vagy fegyvert csempész.

"Ehhez ki kell építeni az illegális szállítási útvonalakat, be kell épülni a rendszerekbe, ki kell építeni bizalmi kapcsolatokat különböző országokban. Ezeken keresztül folyik mindez. A szervezett bűnözésre igaz, hogy mindig azzal kereskedik, amelyre a legnagyobb igény van a piacon" – mondta.

A szakértő szerint fennáll annak a veszélye, hogy

Európában most szervezett bűnözői vagy a radikális iszlamista szervezetek hozzájuthatnak olyan fegyverekhez, robbanóanyagokhoz, haditechnikai eszközökhöz, amely által megszervezhetnek a lakosságra komoly veszélyt jelentő műveleteket is.

A szakértő szerint ennek ellenére az Európai Unió semmilyen korlátozást nem fog bejelenteni a fegyverszállításokkal kapcsolatban, ugyanis „ezt már korábban beiktatták kockázatként, ma pedig elkönyvelik veszteségként".

A címlapi kép illsuztráció!