Többen meghaltak a mianmari hadsereg légitámadásában

Vágólapra másolva!
Legalább harmincan meghaltak Mianmarban, miután a hadsereg légitámadást hajtott végre egy ellenzéki esemény résztvevői ellen - írta a helyi sajtó.
Vágólapra másolva!

A BBC mianmari kiadása szerint akár ötvenen is meghaltak a támadásban, köztük sok civil.

A juntával (katonadiktatúra, amely Mianmarban az államhatalmat gyakorolja) harcoló Népvédelmi Erők (PDF) egyik tagja elmondta: vadászgépek tüzet nyitottak egy ceremónia résztvevőire, akik a PDF helyi irodájának megnyitójára gyűltek össze. Hozzátette: egyelőre nem tudni pontosan, hányan halhattak meg.

A hadsereg korábban is több támadást hajtott végre a térségben, amelyek szintén számos civil áldozatot követeltek.

A hasonló incidensek rendszerint nagy nemzetközi felzúdulást keltenek, de a junta azt állítja, hogy az országot destabilizálni igyekvő terroristák ellen harcol.

Nyugati országok korábban büntetőintézkedésekkel sújtották a mianmari katonai vezetést azért, hogy minimálisra szorítsák le bevételi forrásait és hozzáférését katonai felszerelésekhez.

A hadsereg 2021 februárjában vette át ismét a hatalmat Mianmarban, de két évvel a puccs után még nem sikerült megszereznie az ellenőrzést az ország jelentős területein.

A katonaság folytatja a harcot az etnikai fegyveres csoportokkal a határtérségekben, valamint a nemrégiben alakult PDF-fel az ország többi részén.

A puccs óta ezrek vesztették életüket, és mintegy 1,4 millióan váltak földönfutóvá.

Az ENSZ adatai szerint a népesség egyharmada humanitárius segítségre szorul Mianmarban.