Tizennégy embert öltek meg fegyveresek Nigériában

Horizontal AFRICA SOLDIER UNIFORM WEAPON RIVER BORDER
A Nigerian soldier, with a grenade launcher, stands guard near the Yobe river, that separates Nigeria from Niger, on the outskirt of the town of Damasak in North East Nigeria on April, 25 2017 as thousands of Nigerians, who were freed in 2016 by the Nigerian army from Boko Haram insurgents, are returning to their homes in Damasak. - Yagana Bukar's younger brothers Mohammed and Sadiq were among about 300 children kidnapped by Boko Haram from the town of Damasak in remote northeastern Nigeria nearly three years ago. But instead of the global outrage and social media campaign that followed a similar abduction of 219 schoolgirls from the town of Chibok, there were no protests for the children of Damasak. (Photo by Florian PLAUCHEUR / AFP)
Vágólapra másolva!
Tizennégy embert, közöttük a hadsereg egyik parancsokát - ölték meg fegyveresek egy Nigéria középső részén fekvő faluban - közölték csütörtökön a helyi hatóságok.
Vágólapra másolva!

A támadást még kedden követték el Benue tagállam Apa járásában, ahol mindennaposak az összecsapások az állattenyésztők és a növénytermesztők között.

A támadás során mintegy tíz embert megöltek, majd katonákat küldtek a helyszín biztosítására - közölte Paul Hemba, Benue állam kormányzatának biztonsági tanácsadója.

A katonákra a fegyveresek lesből támadtak, és megölték a parancsnokukat. Benue állam rendőrsége közölte, hogy tizennégy holttestet találtak a támadás után.

A támadás oka egyelőre nem ismert, de Nigéria vidéki területein az állattenyésztők és a növénytermesztők közötti kegyetlen versengés miatt egyre terjed az erőszak.

Tizennégy embert, közöttük a hadsereg egyik parancsokát - ölték meg fegyveresek egy Nigéria középső részén fekvő faluban. A kép illusztráció! Forrás: AFP/Florian Plaucheur

Ezekben az övezetekben, ahol ritka a legelő vagy a megművelhető terület, elszaporodtak a konfliktusok. és a közösségek fegyveres csoportokat szerveztek a védelmükre.

A helyiek által csak "bandáknak" nevezett egyes csoportok fokozatosan bűnbandává alakultak át, fosztogatják a falvakat, meggyilkolják vagy váltságdíj felében elrabolják a lakosokat.

A hónap eleje óta hozzávetőlegesen ötven embert öltek meg fegyveresek Benue egy másik falujában, a helyi hatóságok az erőszak elkövetésével a fulbe etnikumhoz tartozó pásztorokat gyanúsítják.

Afrika legnépesebb országában, Nigériában hatalmas kihívást jelentenek a közösségek közötti erőszakcselekmények.