Az Interpol feltette a vörös listájára a libanoni jegybankelnököt

Vágólapra másolva!
Az Interpol nemzetközi rendőri szervezet vörös figyelmeztetést adott ki Rijád Szalamehre, a libanoni központi bank elnökére - közölte Básszám Mavlavi, az ország belügyminisztere a Reuters hírügynökséggel pénteken.
Vágólapra másolva!

A figyelmeztetést az után küldte az Interpol, hogy

Franciaország elfogatóparancsot adott ki Szalameh ellen egy nyomozás keretén belül, amely azt vizsgálja hogy érintett-e több százmillió dollárnyi (több milliárd forint) közpénz elsikkasztásában.

Szalameh tagadja az ellene felhozott vádakat.

A libanoni belügyminiszter közölte, hogy az Interpol szerdán adta ki a vörös figyelmeztetést, melyet az ország igazságügyi minisztériuma csütörtök reggel kapott meg.

A belügyminiszter "szükségesnek" tartja hogy Szalameh lemondjon a tisztségéről,

erre már a libanoni miniszterelnök-helyettes csütörtökön felszólította a jegybank elnökét.

Mawlawi közölte, hogy a jegybankelnök ügyét egy jövő hétfői ülésen vitatják meg, de már az ország magas rangú vezetői is egyeztetnek róla.

Franciaország, Németország és Luxemburg európai nyomozói küldöttsége januárban Bejrútban járt, hogy meghallgassa Szalamehet és a libanoni pénzügyi és bankszektor más tagjait - köztük néhány közeli munkatársát - a mintegy 330 millió dolláros (102 milliárd forint) pénzmosási ügyben indított nyomozás keretében.

Tavaly márciusban a három ország hatóságai több mint 130 millió dollár értékű, a nyomozáshoz kapcsolódó vagyontárgyat zároltak.