Az ukránok egyre őrültebb akciókkal sodorják a világot az atomháború felé

A still image from video said to show alleged Ukrainian drone attack on Kremlin
A still image taken from video shows a flying object exploding in an intense burst of light near the dome of the Kremlin Senate building during the alleged Ukrainian drone attack in Moscow, Russia, in this image taken from video obtained by Reuters May 3, 2023. Ostorozhno Novosti/Handout via REUTERS
Vágólapra másolva!
Az utóbbi hetekben egyre inkább eszkalálódott az orosz-ukrán háború, szerdán azonban teljesen új szintre lépett. Az orosz elnök hivatala azt közölte, hogy két drón csapást mért az éjszaka Vlagyimir Putyin rezidenciájára. A Kreml elleni dróntámadásról az orosz Izvesztyija azt írta, hogy az ukránok merényletet kíséreltek meg Putyin ellen. Ezzel az ukránok a harmadik világháború kirobbanását kockáztatják, állítólag mindössze azért, hogy így motiválják az ukrán katonákat, és a lakosságot, akik egyre jobban belefáradnak a háborúba. A frontok továbbra is befagyott állapotban vannak, és Bahmut megszerzése továbbra is kulcsfontosságú mindkét fél számára. Amiben a legtöbben egyetértenek, az az, hogy hamarosan a háború durva eszkalációja következik, és az, ami a Kremlnél történt, a jövőre nézve nagyon aggasztó.
Vágólapra másolva!

Ahogyan arról az Origo is beszámolt, a Kremlre hivatkozó orosz hírügynökségek szerint a hatóságok meghiúsítottak egy Vlagyimir Putyin orosz elnök rezidenciája elleni dróntámadást. Az Interfax hírügynökség arról számolt be, hogy

az oroszok tervezett terrorcselekménynek nevezték a támadást, és a manővert Putyin elleni merényletkísérletnek tekintik.

A Kreml leszögezte, hogy Vlagyimir Putyin nem tartózkodott hivatalos rezidenciáján, amikor azt drónokkal vették célba. A RIA orosz hírügynökség az elnöki hivatalra hivatkozva azt állította, hogy Putyin a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban dolgozott. A közlemény szerint

Dimitrij Medvegyev, az Orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese az eset kapcsán úgy fogalmazott:

A RIA Novoszty hivatalos Telegram-csatornája szerint Medvegyev sokat mondóan megjegyezte, hogy Zelenszkijnek

Durva eszkaláció jöhet

Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója közösségi oldalán azt írta, hogy nem szeret azonnal reagálni az orosz-ukrán háború eseményeire, mert túl sok a kérdés, most viszont a Kreml elleni dróntámadással mégis kivételt tesz. Azt írta:

ez ugyanis egy mintába illeszkedik. A szevasztopoli olajtározó elleni, a brjanszki vasútvonal elleni, és az orosz politikai vezetés elleni támadások egy irányba mutatnak.

– szögezte le Somkuti.

Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője, író, biztonságpolitikai szakértő azokra a véleményekre reagálva, melyek szerint az oroszok provokációjáról, úgynevezett "hamis zászlós" műveletről volt szó, így vélekedett:

Az ukránok már többször támadtak Oroszországban

Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az ATV-nek szerda este azt mondta, ha lesz egy újabb orosz bejelentés, egy komolyabb mozgósítás, vagy az ukrajnai kritikus infrastruktúra újabb elemeit támadják az oroszok, akkor valószínű, hogy ez a dróntámadás a leendő orosz támadások alapját szolgáltathatja majd. A szakértő szerint

a kercsi szorosban lévő híd egy kritikus infrastruktúra elleni támadásként értékelhető, mert ez a híd a Krímbe átvezető híd volt Oroszországból. Ez a támadás a mai napig vita tárgyát képezi, de valószínű, hogy azt a támadást is az ukránok követték el.

Egy biztonsági felvétel képernyőjén látható, amint lángok és füst emelkedik fel egy robbanás után a Kercsi hídnál a Kercsi-szorosban, a Krímben 2022. október 8-án. A Krímet Oroszországgal összekötő híd szombat kora reggel kigyulladt, ami a forgalom felfüggesztését okozta, mivel ideiglenesen felfüggesztették a Krímbe tartó összes vonatjáratot. A kercsi híd - egy párhuzamos hídpár, egy közúti és egy vasúti híd - Oroszország számára kulcsfontosságú ellátási útvonal volt, amelyet a Krím 2014-es elcsatolása után építettek. Forrás: Anadolu Agency via Getty Images/Anadolu Agency

Nem ez volt az első gyanús eset

Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója a Magyar Nemzetnek azt mondta az esettel kapcsolatban, hogy

a közelmúltban is történtek már gyanús drónrepülések Oroszország felett – ilyen eszközök a moszkvai körzetben egy héttel ezelőtt zuhantak le –, illetve egy ipari park megnyitója kapcsán felmerült, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök ottani látogatása alatt fognak merényletet megkísérelni ellene.

Horváth József elmondta, hogy tekintettel arra, hogy a frontokon a katonák mind kimerültek, illetve a lőszerutánpótlás mindkét oldalnak egyre nehezebb feladat, amennyiben Ukrajna hajtotta végre a dróntámadást, úgy a manőverrel ki lehet kényszeríteni a nagyobb segítségnyújtást.

– összegzett Horváth József.

Volodimir Zelenszkij is tagad Forrás: Ukrán Elnöki Iroda

Ukrajna megszólalt: mindent tagadnak

A Magyar Nemzet beszámolója szerint Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó úgy véli, hogy Kijevnek semmi köze a csapáshoz, és egy ilyen lépés nem lenne előnyös Ukrajnának a harctéren. Szerinte egy ilyen támadás ukrán részről csak Oroszország további provokálására szolgálna.

– írta Podoljak a Twitteren.

Zelenszkij is tagad

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is tagadta, hogy országa állna a Kreml elleni dróntámadás mögött.

– mondta Helsinkiben, ahol szerdán az északi országok vezetőivel találkozott. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt is állította, hogy Ukrajna csak saját területeit próbálja megvédeni, valamint az oroszok által elfoglalt területeket visszaszerezni. Szerinte csupán arról van szó, hogy Oroszország május 9-e előtt megpróbálja eszkalálni a háborút. Mint ismert,

az ukrán elnök eddig is már számos alkalommal hazudott hasonló esetekben, elég a lengyelországi halálos rakétacsapást vagy az Északi Áramlat elleni merényletet említeni.

Az Egyesült Államok vizsgálja a felvételeket

Az Egyesült Államok még nem tudta igazolni Oroszország azon állítását, hogy egy dróntámadás révén próbáltak volna meg az ukrán erők merényletet elkövetni Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. Egy tisztviselő úgy nyilatkozott, hogy az információk ellenőrzése még tart.

– tette hozzá. Eddig a Kreml elleni éjszakai támadás legtöbb részlete Oroszországból és annak állami médiumaitól származik. A közösségi médiában keringő felvételeken úgy tűnik, hogy a támadást követően füst száll fel a Kreml felett.

Mire lehet számítani az elkövetkező napokban?

Szakértők szerint nemcsak orosz bejelentésre, hanem komoly támadásra is számítani kell az elkövetkező időszakban. A háború komolyan eszkalálódhat, komoly veszéllyel fenyeget a jövőre nézve. A kialakult, feszült helyzetet az is tetézi, hogy Ukrajna a nyugati eszközöket és fegyvereket használja, amit akkor is megtesz, amikor a Nyugat azt kéri, hogy ez ne történjen így. Az ukránok látványosan a tűzzel játszanak, és bármi is legyen az igazság a Kreml elleni dróntámadás kapcsán, a világháború kirobbanását kockáztatják.