Kitört a Popocatépetl, több mexikói repülőgépjáratot is töröltek

Atlixco, 2023. május 23.
A Popocatépetl tűzhányóból kilövellt vulkáni hamu borítja a mexikói Puebla államban fekvő Atlixco települést 2023. május 22-én. Az 5450 méter magas, a Mexikóvárostól 70 kilométerre délkeletre lévő Popocatépetl tűzhányó közelében n
Atlixco, 2023. május 23. A Popocatépetl tűzhányóból kilövellt vulkáni hamu borítja a mexikói Puebla államban fekvő Atlixco települést 2023. május 22-én. Az 5450 méter magas, a Mexikóvárostól 70 kilométerre délkeletre lévő Popocatépetl tűzhányó közelében nagyjából 25 millióan élnek, 1994 óta már többször kitört. MTI/AP/Marco Ugarte
Vágólapra másolva!
Fennakadásokat okoz a légi közlekedésben a hamut szóró Popocatépetl vulkán Mexikó központi részén - közölte az ASA repülőtéri üzemeltető vállalat.
Vágólapra másolva!

A tájékoztatás szerint egyelőre zárva tartják Puebla városának nemzetközi repülőterét, megpróbálják eltakarítani a le- és felszállópályákról a hamut.

Hétfőn Mexikóváros repülőterén is számos késés, illetve járatkiesés volt.

A tűzhányó térségében több mint hétezer katonát vetettek be. Hétfőn a helyi hatóságok ellenőrizték a környező lakosság evakuálására szolgáló útvonalakat és szükségszállásokat.

Puebla állam 40 városában és településén szüneteltetik a tantermi oktatást.


A vulkán már napok óta hamut szór gőz és gázok kíséretében. Szakértők szerint azonban a vulkanikus tevékenység nem fog fokozódni - ismertette a helyi katasztrófavédelmi hivatal.

A Popocatépetl tűzhányóból kilövellt vulkáni hamu borítja a mexikói Puebla államban fekvő Atlixco települést Forrás: MTI/AP/Marco Ugarte

Mindemellett a hatóságok fenntartják a kiadott magas riasztási szintet.

Az 5450 méter magas Popocatépetl Mexikó egyik legaktívabb tűzhányója, 100 kilométeres térségében nagyjából 25 millióan élnek, s 1994 óta már többször kitört.