Lemondott a Szerb Haladó Párt elnöki posztjáról Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök

Aleksandar Vucic
BELGRADE, SERBIA - APRIL 05: Serbian President Aleksandar Vucic and King of Bahrain Humanitarian Aid Studies Youth and National Security Advisor Nasser Hamad bin Isa Al Khalifa (not seen) hold a joint press conference following their meeting in Belgrade, Serbia on March 03, 2021. Milos Miskov / Anadolu Agency (Photo by Milos Miskov / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Milos Vucevic védelmi miniszter lett a Szerb Haladó Párt (SNS) új elnöke, miután Aleksandar Vucic köztársasági elnök nem indult újra a tisztségért a párt kragujevaci tisztújító közgyűlésén szombaton.
Vágólapra másolva!

Aleksandar Vucic az eseményen kijelentette,

soha nem fogja elhagyni pártját, amelynek alapító tagja volt, és amelyet az utóbbi tizenegy évben vezetett.

Mint mondta, a párt a legnagyobb nehézségek és "a legbrutálisabb kampány" közepette is fenn tudott maradni, és az ország legjelentősebb politikai szereplőjévé vált. Ugyanakkor rámutatott, hogy más politikai megközelítésre van szükség, ezért indítja el egy hónapon belül a Népi Mozgalom Szerbiáért nevű szervezetet, amely pártok felett álló politikai mozgalomként jön létre, és amelyhez reményei szerint csatlakozik az SNS is.

Aleksandar Vucic Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Milos Miskov

Ezt követően a politikus Milos Vucevicet javasolta pártelnöknek, amit a közgyűlés el is fogadott. Az új elnök közölte, folytatja a Tomislav Nikolic és Aleksandar Vucic megkezdett munkáját, nem változik semmi, csak új fejezet kezdődik a párt történetében.

- hangsúlyozta, majd hozzátette, pártja továbbra is azért áll ki, hogy Koszovó Szerbiához tartozzon, emellett pedig gondját viseli a szerb közösségek érdekeinek, bárhol is éljenek, de legfőképpen a volt Jugoszlávia területén, és olyan párt marad, amely a legmegbízhatóbb partnere lesz Aleksandar Vucic köztársasági elnöknek.

Milos Vucevic azt is leszögezte, hogy az SNS elsőként fog csatlakozni az államfő új ernyőszervezetéhez.

Aleksandar Vucic 2012 óta vezette a Szerb Haladó Pártot, attól a pillanattól fogva, hogy a párt alapító elnöke, Tomislav Nikolic az ország köztársasági elnöke lett. A Szerb Haladó Párt 2008-ban alakult meg, azt követően, hogy a tagok egy része kivált a Szerb Radikális Pártból, és új politikai szervezetet hozott létre.