Itt vannak a bizonyítékok: egyre kilátástalanabb helyzetben az ukránok

conflict Horizontal
A man walks past a high-rise residential building damaged by remains of a shot down Russian drone in Kyiv on May 8, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. - The Ukrainian air command said that all 35 Russian drones launched at the city had been detected and shot down, while the local military administration said at least five people were wounded, with falling debris blamed for damage in multiple areas. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
Vágólapra másolva!
A világszerte élő oroszok meggyilkolásáról beszélt az egyik ukrán katonai vezető. Moszkva mindezek alapján egyértelműen terrorcselekmények kivitelezésével vádolta meg Kijevet. Időközben általános orosz rakétatámadás indult Ukrajna ellen. A frontvonalak merevek, hetek óta nincsen semmilyen érdemi elmozdulás. 
Vágólapra másolva!

A hetek óta beharangozott ukrán ellentámadás továbbra sem kezdődött meg, és mindez világosan kiderül arról a térképről, ami a mostani frontvonalakat ábrázolja. Jól látszik, hogy hetek óta sem az ukrán, sem az orosz fél nem tett szert jelentős területekre.

Így állnak most a frontvonalak Ukrajnában

Az ukrán ellentámadással szemen hétfőn az orosz fél indított ismételten rakétatámadást ukrán célpontok ellen. Az Ukrajinszka Pravda hírportál megyei kormányzók beszámolóiból készített összeállításában azt írta, hogy az elmúlt nap során az orosz erők Ukrajna tíz régióját lőtték, a támadásokban három civil vesztette életét és 28 sérült meg.

Az orosz erők 127 településre nyitottak tüzet különféle típusú fegyverekkel

- köztük harckocsikkal, tüzérségi, illetve légvédelmi rendszerekkel, drónokkal és repülőgépekkel –, és 139 infrastrukturális létesítményt találtak el – számolt be a hírportál az ukrán védelmi minisztériumra hivatkozva.

Újabb rakétatámadás érte Ukrajnát Forrás: AFP/Genya Savilov

A napokban komoly botrányt okozott azon ukrán kijelentés, miszerint a világ minden táján oroszokra vadásznak. Az ukrán hatóságok kijelentései arról, hogy készek „oroszokat ölni szerte a világon", azt jelzik, hogy Kijev nemcsak támogatójává, hanem közvetlen szervezőjévé vált a terrorcselekményeknek – jelentette ki a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov hétfőn, újságírók előtt.

Peszkov az ukrán védelmi minisztérium fő hírszerzési igazgatósága vezetőjének, Kirill Budanovnak a nyilatkozatát kommentálta. Budanov vasárnap a YahooNews újságíróinak nyilatkozva kijelentette:

Erre vár Moszkva

Budanov arra reagált, hogy a közelmúltban több merényletet hajtottak végre Oroszországban, többek között Zahar Prilepin író ellen. Budanov nem volt hajlandó megerősíteni vagy cáfolni az ukrán különleges szolgálatok esetleges részvételéről szóló információkat több „orosz propagandista" likvidálásában. „Ez valóban szörnyű kijelentés. Ez a nyilatkozat és az, amit Budanov mondott, közvetlen megerősítése annak, hogy

"Ez a nyilatkozat egy újabb, nagyon fontos jellemzővel látja el a kijevi rezsimet" – fogalmazott a Kreml szóvivője a TASZSZ orosz hírügynökség szerint. A Kreml szerint a Nyugatnak nem szabad figyelmen kívül hagynia az ilyen kijelentéseket, Peszkov jelezte, hogy várják Washingtonból és az európai fővárosokból az elhangzottak elítélését.

Forrás: AFP/Genya Savilov

Az amerikaiak a törököknek hízelegnek, de már késő

Törökország hétfőn egyébként visszautasította az Egyesült Államok javaslatát, hogy Ukrajnának adja át az Oroszországtól vásárolt fejlett Sz–400-as légvédelmi rendszerét. Mevlüt Cavusoglu védelmi miniszter azzal érvelt, hogy az ajánlat közvetlenül érinti a török szuverenitást. A Pentagon cserébe azt ajánlotta fel, hogy Törökország ismét csatlakozhat az ötödik generációs F–35-ös vadászrepülőgép-programhoz, melyből 2019-ben zárták ki, éppen az oroszoktól vásárolt rakéták miatt.

Számos sajtóorgánum beszámolt korábban arról, hogy

az Egyesült Államok megpróbálja meggyőzni azokat az országokat, amelyek orosz, elsősorban Sz–400-as rakétarendszert üzemeltetnek, hogy fontolják meg azok átadását Ukrajnának.

A több száz kilométer hatótávolságú Sz–400-as rendszert az 1990-es években fejlesztették ki Oroszországban az Almaz tervezőirodában az Sz–300-asok fejlettebb és nagyobb képességű változataként. A típust Ukrajna is használja.

Törökország 2017-ben vásárolta meg a rendszert Oroszországtól, amiért komoly konfliktusba került az amerikai vezetéssel, és Washington szankciókkal sújtotta a török védelmi ipart. A török védelmi miniszter az ajánlat kapcsán most arról beszélt, hogy az országa nem kíván visszatérni az F–35-ös programba, ugyanis saját gyártású vadászgépeket fejleszt.

Mégis lesz párbeszéd?

Mint arról korábban beszámoltunk, az ukrán hadsereg közeljövőben várható ellentámadásának egyik célja az lehet, hogy előkészítse a terepet az Oroszországgal az év végére várható párbeszédhez, amelynek során Kína esetleg segíthet Moszkvát tárgyalóasztalhoz ültetni - írja a Wall Street Journal (WSJ) meg nem nevezett európai és amerikai tisztségviselőkre hivatkozva. Ez azt is jelenti, hogy az amerikaiak már kezdenek kihátrálni Ukrajna és Zelenszkij mögül - korábban nem esett szó a béketárgyalások kereséséről.

Az esetleges béketárgyalás irányába mutathat az is, hogy a CBS amerikai csatornának adott hosszú interjút Henry Kissinger, Nixon egykori nemzetbiztonsági tanácsadója és külügyminisztere. A 99 éves politikus kijelentette: szerinte fordulópont közelít az ukrajnai konfliktusban.

- jelentette ki Kissinger, aki úgy fogalmazott: ha felhívná Pekinget vagy Moszkvát, mindkét helyen felvennék neki a telefont.

Henry Kissinger kész lenne Moszkvába repülni Forrás: Twitter

Kérdésre válaszolva azt is elmondta: ha valaki megkérné, hogy repüljön Moszkvába, és beszéljen Putyinnal, jó eséllyel még azt is vállalná, bár szigorúan csak tanácsadói minőségben.