Ezért gyalázatos a brüsszeli kötelező migránskvóta

táskás, menekült, röszke menekültek migráns
Vágólapra másolva!
2022-ben az előző évekhez képest mintegy 64, idén pedig további 30 százalékkal nőtt az illegális bevándorlók száma Európában. Mindez természetesen Brüsszel semmittevésének a következménye. Most viszont, amikor cselekedtek, azt úgy tették, ahogy szokták: tovább rontják a helyzetet. Az Európai Bizottság 2020 szeptemberében bemutatott új migrációs és menekültügyi paktuma eredetileg arra lett volna hivatott, hogy új alapokra helyezze és hatékonyabbá tegye az uniós migrációs politikát - végül azonban a régi hibás és veszélyes tervet, a kötelező kvótát vették elő. A paktum kifejezetten ellentétes Magyarország érdekeivel, és csak súlyosbítja az egyébként is brutális migrációs nyomást.
Vágólapra másolva!

A 2020-as migrációs paktum a korábbi hibás megoldások helyett teljesen újakat mutatott be a migrációs problémák kezelésével kapcsolatban. Új eljárásokat, rugalmas felelősségmegosztást és szolidaritást hirdetett (utóbbival kapcsolatban a paktumban eredetileg foglaltak szerint a tagállamok több lehetőségből választhattak volna szabadon), illetve a harmadik országokkal való partnerségek kiépítését, erősítését vezette volna be.

Azonban már akkor gyanús volt, hogy

a paktum érdemi kérdéseit háttértárgyalásokon, a tagállami többség részvétele nélkül vitatták meg

francia, német, olasz, spanyol, cseh, svéd és belga képviselők. Ez szükségszerűen azt eredményezte, hogy olyan megoldás született, ami az országok nagy részének érdekeivel ellentétes, csak a gazdag, migránsok célpontjának számító országok javát szolgálja.

A migránsok több helyütt beköltöztek az erdőkbe a szerb oldalon Forrás: Magyar Nemzet

A csütörtökön megszavazott kötelező kvóta kifejezetten ellentétes Magyarország érdekeivel.

A Brüsszel által hamisan "szolidaritási elv"-nek nevezett javaslat a migránsok más, jelentős migrációs nyomás alatt álló országoktól való kötelező átvételét jelenti. Azt, hogy szó sincs szolidaritásról, az is mutatja, hogy a paktumban Magyarország határvédelemre fordított jelentős költségeit sem számolták el.

Hazánk minden erejével azon volt, hogy a paktumnak ne legyen része a kiutasított migránsok vagy a menedékkérők kötelező elosztása, illetőleg hogy hazánknak minél alacsonyabb legyen a kötelezettsége e tekintetben,

de többségi támogatás híján nem tudott sikert elérni.

Migráns férfi tüntet a magyar oldalon álló rohamrendőrökkel szemben a Horgos-Röszke határátkelőhelynél, a magyar-szerb határ szerbiai oldalán Forrás: MTI/Ujvári Sándor


A megszavazott paktum értelmében Magyarországot évente akár 30 ezer migráns befogadására is kötelezhetik, ha pedig erre nem vagyunk hajlandóak, nagyjából 8 millió forint büntetést kell fizetni minden migráns után.

Ez tehát összesen évi 250 milliárd forint büntetést is jelenthet.

Ráadásul a menekültügyi eljárások majdnem harmadát Magyarországon kell lefolytatni. Ennek oka, hogy a görögök és a bolgárok nem tartják számon az illegális bevándorlókat, így Brüsszel úgy tekintette, mintha nem is léteznének. Ráadásul olyan rövid időt - 12 hetet - szab az EU, ami alatt lehetetlen jogerős bírói döntést hozni a kiutasításról: vagyis, gyakorlatilag kötelezik Magyarországot a migránsok feltétel nélküli befogadására.