Fokozódik Zelenszkij magyargyűlölete: célponttá tette a kárpátaljai magyarokat

légicsapás, Ukrajna, Oroszország, háború, orosz-ukrán háború, Kijev, légitámadás
Kijev, 2023. június 1. Hatalmas krátert néznek emberek a legutóbbi orosz légitámadás helyszínén, az ukrán főváros Desznyanszkij kerületében 2023. június elsején. A támadásban három ember életét vesztette, tízen megsebesültek. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Vágólapra másolva!
Kárpátalján, a magyar határtól nem messze épülhet meg az új ukrán fegyvergyár, ami orosz célponttá teheti a régiót - írta meg a Mandiner. Az amerikai, az orosz és az ukrán média is beszámolt a Rheinmetall állítólagos új gyáráról.
Vágólapra másolva!

Új gyárat építene a magyar határ közelében a német Rheinmetall hadiipari cég. Az építkezési tervekről az amerikai és az ukrán média is beszámolt, állításuk szerint pár hét múlva már indulhat is az építkezés. A Mandiner azt írja: az orosz média szerint a gyár helyszíne Kárpátalján, magyarlakta területen lesz, a magyar és a román határ közelében.

A Rheinmetall a következő 12 héten belül már meg is nyitja a páncélozott gyárát Ukrajnában. Az üzemet a Rheinmetall az Ukroboronprommal, egy ukrán állami védelmi csoporttal együttműködve üzemelteti majd, amely egyben a létesítmény tulajdonosa is lesz. A vállalatok még májusban bejelentették, hogy megállapodást kötöttek Ukrajna „védelmi technológiai kapacitásainak" növeléséről. Egyes magyar és kárpátaljai portálok a napokban, sajtóértesülésekre hivatkozva, a beregszászi járást nevezték meg a gyár lehetséges helyszínéül.

Hatalmas krátert néznek emberek a legutóbbi orosz légitámadás helyszínén, az ukrán főváros Desznyanszkij kerületében, 2023. június elsején Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Az ukrajnai Ukrinform portál szűkszavúan csak annyit közöl, hogy az üzem Ukrajna nyugati részén lesz, idézve Armin Pappergert, a Rheinmetall konszern vezérigazgatóját, aki még azt is elárulta, hogy az új gyár Rheinmetall Fuchs páncélozott szállítójárműveket is épít majd licenc alapján. Azt még hozzáteszi a portál, hogy a cég ukránokat képez ki az üzemben gyártott harckocsik és egyéb páncélozott járművek kiszolgálására. A vezérigazgató ezt azzal indokolta, hogy „az ukránoknak magukon kell segíteniük, nem várhatják mindig azt, hogy az európaiak vagy az amerikaiak segítsenek nekik az elkövetkező 10-20 évben. Ez lehetetlen".

Papperger elmondása szerint jövőre a Rheinmetall 100 ezerről 600 ezerre emeli az éves tüzérségi lövedékek gyártását,

és ennek a többlettermelésnek jelentős részét Ukrajnába történő szállításra szánják. Ezzel elméletileg a Rheinmetall tudná biztosítani Ukrajna tüzérségi lőszerszükségletének 60 százalékát.

Az oroszok azt állítják, tudják, hol épül

A Vzgljad orosz portál már egyenesen arról ír, hogy Németország a föld alatti és hegyi háborúra készíti fel Ukrajnát. Az orosz lapok nemcsak a Rheinmetall beruházásáról számolnak be, hanem arról is, hogy az a román határ mentén épül. Megjegyzik azt is, hogy

a NATO-országok hamarosan megkezdik a Kárpátok fokozatos militarizálását.

Arra is emlékeztet a Vzgljad, hogy Dmitrij Medvegyev, az Orosz Biztonsági Tanács alelnöke megkérte Armin Pappergert, hogy küldje el a készülő gyár pontos koordinátáit. Papperger azt válaszolta, hogy az üzemet majd megvédik az orosz támadásoktól.

Az orosz portál idézi a Rybar-fiók Telegram-csatornáját, amely szerint az építési munkálatok már több mint egy hónapja folynak, mégpedig

Kárpátalján, Csernotiszov falu közelében, melynek magyar neve Feketeardó, és ahol jelentős magyar kisebbség él.

Feketeardó Nagyszőlőstől 6-7 kilométerre délre, a magyar határtól légvonalban 11-13 kilométerre, a román határtól 4-8 kilométerre fekszik.

Az oroszok elárulják azt is, hogy ma a műholdak korában nem egyszerű ilyen objektumot észrevétlenül megépíteni. Beszámolnak arról, hogy a szomszédos Nagyszőlősön (Vynohragyivon) keresztül folyamatosan mozognak a kamionok, hozzák a kavicsot és a betont. A helyiek a hírek szerint azt mondták, hogy ennyi betont még nem láttak az egész Kárpátalján. Hogy visszamenetben

a kamionok földet hordanak, az azt jelzi, hogy a föld alatt építkeznek, hogy védhető legyen a rakétatámadások ellen.

Az orosz portál visszaidézi, hogy itt van a Nyugat-Ukrajnában fennmaradt leggazdagabb katonai és infrastrukturális örökség, ez volt a Szovjetunió egykori Kárpátok Katonai Kerülete. Persze nem az Árpád-vonalról beszélnek, mely oly sikeresen tartotta fel a Vörös Hadsereget. Mindenesetre beszámolnak róla, hogy jelentős mennyiségű föld alatti infrastruktúra és kommunikáció őrződött meg, amelyet szovjet szakemberek készítettek elő atomháború esetére.

Azért persze megnyugtatják az orosz közvéleményt is, hogy

az ilyen infrastruktúra ellen is van taktika. Ehhez hiperszonikus rakétákat, óriás légi bombákat, speciális tüzérségi lövedékeket, valamint nehéz lángszóró rendszereket kell használni.

A polgármester nyugalomra int

A Tiszaháti kistérség polgármestere, Oroszi József azt írta a kistérség Twitter-oldalára: