Hogyan vállaljunk munkát Hollandiában, megbízható munkáltatónál

Vágólapra másolva!
Az infláció az egekben, a mindennapos költségek egyre magasabbak. Az átlagos munkavállaló joggal gondolkozik el a kérdésen: vajon külföldön jobb lehet?
Vágólapra másolva!

A jelenlegi gazdasági helyzetben egyre többen döntenek a küldöldi munka mellett. Ugyanakkor, sajnosan a külföldi munkavállalás nem mindig egyszerű. Több mint 13 éves munkaerő közvetítői múltam során rengeteg átverésről és megvezetésről hallottam.

drs. Tóth József vagyok, a Hunflex Tanácsadó Kft. tulajdonosa és vezetője, munkaerő közvetítő. Jelen cikket azért írom, hogy segítséget nyújtsak azoknak, akik Hollandiában szeretnének elhelyezkedni, munkavállalóként. Az alábbi kérdéseket fogom megválaszolni:

  1. Hogyan találjuk meg a hiteles munkaerő közvetítőt
  2. Kivel szerződjünk?
  3. Mire szerződjünk?
  4. Mit tegyünk, ha átvernek?


Amennyiben megfogadja tanácsaimat, garantálom Önnek, hogy nem fogják könnyen megvezetni Hollandiában

1. HOGYAN TALÁLJUK MEG A HITELES MUNKAERŐ KÖZVETÍTŐT

1.1 Magyarországon minden hivatalos és hiteles munkaerő közvetítő engedéllyel rendelkezik.

A hiteles munkaerő közvetítők rendelkeznek egy, a Munkaügyi Központ által kiadott engedéllyel. Amennyiben rendelkezik ezzel egy munkaerő közvetítő, az már jó jel. Ezt az engedély számot a legtöbb közvetítő feltünteti a weboldalán, esetleg közösségi felületén.

Amennyiben nem, nyugodtan kérdezzünk rá az adott cégnél, vállalkozónál.

Továbbá, ez le is ellenőrizhető az alábbi weboldalon:

A magán munkaerő közvetítők esetében: https://nfsz.munka.hu/tart/stat_magan_munkakozvetitok

Amennyiben a „közvetítőnk” nem szerepel egyik listán sem, előfordulhat, hogy egy önjelölt munkaerő közvetítővel van dolgunk. Ez esetben semmilyen jogszabályi kötelezettség nem terheli a „közvetítőt”. Azt javaslom, hanyagoljuk őket.

1.2 Minden vállalkozás elérhető online

Keressünk rá az adott vállalkozás weboldalára, esetleg közösségi oldalára, a cég nevére. Amennyiben facebook oldalak, Google business címek, weboldal tárul elénk, megbizonyosodhatunk a cég létjogosultságáról.

Ellenkező esetben viszont legyen intő jel, hiszen akinek nincs mit titkolnia, az nem csak facebook üzenetek és csoportok formájában keres minket, hanem nyíltan is.

1.3 A munkaerő közvetítés nem kerül pénzbe

Óvakodjunk minden olyan munkaerő közvetítőtől, aki a munkáért cserébe pénzt kér. Jogszabály tiltja, hogy a munkaerő-közvetítő szolgáltatása ellenében a munkavállalótól pénzt kérjen. Ezt tartsuk fejben, ugyanis rengeteg fejfájást kerülhetünk el!

2. MUNKAERŐ KÖZVETÍTŐ VAGY MUNKAERŐ KÖLCSÖNZŐ

Tisztázzunk pár fogalmat. Ígérem, nem lesz hosszú.

Hollandiában ma körülbelül 15.000 munkaerő kölcsönző cég van. De itt álljunk meg egy pillanatra. Most akkor munkaerő kölcsönző vagy közvetítő? A teljesség igénye nélkül erre egy gyors választ adnék.

A következő példákban építőiparról fogok beszélni.

Munkaerő kölcsönző: Azok a holland építőipari (kivitelező) cégek, munkáltatók, akik a projekt megvalósításához építőipari szakembereket keresnek. Ők fogják foglalkoztatni Önt, mint munkavállalót.

Munkaerő közvetítő: Az a – jelen esetben magyar – cég, aki a fent említett cégekhez (tehát a munkáltatóhoz) embereket juttat el. Ismét fontosnak tartom kiemelni, hogy a munkaerő közvetítő Öntől, mint dolgozótól, pénzt nem kérhet. A munkaerő közvetítő azokból a cégekből él, akikhez embereket juttat el.

Most, hogy letisztáztuk a fogalmakat, folytassuk az előző gondolatmenetet.

Tehát, mint már említettem, több mint 15.000 munkaerő kölcsönző cég van ma, Hollandiában. Honnan tudjuk megállapítani, hogy melyik cég szélhámos és melyik nem az? Hála az égnek, a holland jogszabályok szigorúak, keretek közé kényszeríti a munkáltatót.

Egy megbízható munkaerő kölcsönző cég rengeteg minősítéssel rendelkezik, amiket most röviden be is mutatnék.

3. MINŐSÍTÉSEK, AVAGY A MUNKAVÁLLALÓ VÉDELMEZŐI

3.1 NEN 4400-1 minősítés

Ez a minősítés kötelez minden Hollandiai székhellyel rendelkező céget, hogy a munkavállalói után adózzon és TB-t fizessen. Amennyiben ezt a minősítést nem tűnteti fel büszkén az adott munkáltató, az bizony magáért beszél.

Általában a NEN 4400-1 minősítéssel együtt egy SNA minősítés is járul.

Amennyiben korábban az adott cég visszaélt a munkavállaló bejelentésével, nem rendelkezhet a NEN 4400-1 minősítéssel.

Nem csoda tehát, hogy a 15.000 munkaerő kölcsönző cég fele nem rendelkezik ezzel a minősítéssel.

Az alábbi logó jelenti a minősítés meglétét.

3.2 Keressünk olyan céget, ami az ABU vagy az NBBU tagja

Ez a két un. szakszervezet egyértelműen meghatározza egyrészt a munkáltató kötelességeit, másrészt a munkavállaló kötelességeit a munkáltató felé.

A holland munkavállalás szépsége, hogy ha elég ideig dolgozunk egy cégnél, „felépíthetjük” jogainkat Hollandiában.

Ez azt jelenti, hogy ahogyan az idő telik, hiába vagyunk külföldiek, egyre inkább azok a szabályok lesznek velünk kapcsolatban is érvényesek, mint a holland dolgozók esetében. Dióhéjban erre szolgál a két szabályzó.

Amennyiben holland cégnél vállal munkát, holland munkaszerződésre jogosult. Ez azt jelenti, hogy holland táppénzre, estleges SZJA visszatérítésre, holland betegbiztosításra jogosult.

3.2.1Fázisok

A korábban említett jogok „felépítését” a holland jogszabály fázisokra osztja. Összesen 3 fázis van.

ABU esetében A., B., C. fázisok, NBBU esetében Fázis 1-2., Fázis 3., Fázis 4.

Ha az összeset leírnám valószínűleg filmet is forgathatnék, hiszen a cikk terjedelme egy háromórás mozifilm forgatókönyvével is felérne. A lényeg a következő:

„1-2. fázisban”, vagy „A. fázisban” marad minden olyan dolgozó, aki nem dolgozott legalább 52 hetet ugyanannál a munkáltatónál. Vigyázni kell ugyanakkor, hiszen a felépített fázisunk 6 hónap után elévül. Éppen ezért nem javasolt a szezonális munka.

A nyugdíjat az első munkanaptól építjük.

Ezzekkel a fázisokkal nem untatom tovább, ha tovább érdeklődne keressen meg engem, és szívesen segítek.

3.3 VCU minősítés

Azt szabályozza, hogy a cég minden dolgozója VCA vizsgával rendelkezzen. Ez a vizsga egy munka-, tűz-, és balesetvédelmi felkészítést jelent.

3.4 PAY OK minősítés

Ez kötelezi a munkáltatót arra, hogy a fizetést a munkaszerződésben foglaltak szerint, attól el nem térve fizesse. Magyarról magyarra fordítva, a cég pontosan és időben fog fizetni.

4. NEM MINDEGY, HOGY MIRE SZERZŐDÜNK

Mint már említettem, hollandiai munkavállalás esetében szerződjünk olyan holland céggel, amely kollektív munkaszerződést ad. De figyeljünk oda!

Ne essünk bele abba hibába, hogy ha profi gipszkarton szerelők vagyunk, általános munkatársként szerződünk. Egy általános munkatárs órabére nagyjából EUR 11.51 (2023. július 19. állás szerint), míg egy gipszkarton szerelőé sokkal több.

Az általunk kijutó dolgozók is mindig az adott szakterületnek megfelelő pozícióra szerződnek. Ez azt jelenti, hogy a kőműves kőműves pozícióra, a gipszkarton szerelő gipszkarton szerelő pozícióra. Amennyiben Ön is érdeklődne építőipari munka után, keressen bizalommal.

Hiába köti a munkavállalót a fent említett jogszabályok és minősítések tömkelege, ha a szerződésben kevesebb bérért szerződünk, mint amennyit kaphatnánk.

5. MIT TEGYÜNK, HA ÁTVERNEK MINKET

Én általában azt szoktam javasolni, hogy a munkavállaló keressen fel egy holland könyvelő irodát. Vannak olyan magyar munkatársakkal rendelkező irodák, akik a magyar munkavállalókra szakosodtak.

Azért fontos, hogy holland iroda legyen, mert egy magyar könyvelő nem fog tudni segíteni. A holland és magyar adózási rendszer teljesen különbözik, ebből adódóan a magyar könyvelő csak találgatna.

Tehát, keressen fel egy holland könyvelő irodát. Ezek az irodák meg tudják cáfolni, vagy erősíteni az átverés tényét.

De miért?

Létezik Hollandiában egy SNCU nevű szervezet, amely a holland munkaerő kölcsönzők legrosszabb rémálma. Könyörtelenek és hatékonyak. Amennyiben visszaélnek Önnel, olyan bírságokat szabnak ki az adott cégre, amelyekről álmodni sem merünk.

De ez a legvégső eset. Ne fenyegetőzzünk velük, ha nem bizonyos az átverés ténye. A legfőbb tanácsom, hogy sokszor megemlíteni is elég az SNCU-t, a munkaerő kölcsönző cég pedig hirtelen átalakul haragos pitbullból háton fekvő golden retrieverré.

ÖSSZEFOGLALÁS

A hollandiai munkavállalás nem olyan egyszerű, ha nem a megfelelő munkaerő-közvetítőt választjuk. Mindig győződjön meg arról, hogy az, aki a munkát ajánlja megbízható-e. Ezek után a munkáltatót is ellenőrizzük, győződjünk meg arról, hogy több minősítéssel rendelkezzen.

Ezek után már csak a munkával kell törődnie, a fizetéstől való rettegést pedig hagyja a kevésbé szemfülesekre!

Remélem a fentiek egy lépéssel közelebb vezették Önt álmai megvalósításához.