Már vény nélkül is lehet fogamzásgátlót venni az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
Jóváhagyták az első vény nélküli fogamzásgátló forgalmazását az Egyesült Államokban, az Opill tabletta várhatóan jövő év elejétől lesz elérhető a gyógyszertárakban - közölte az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA).
Vágólapra másolva!

A hatóság szerint a döntéssel hozzájárulnak, hogy a nők könnyebben hozzáférhessenek a fogamzásgátláshoz - számolt be róla a BBC pénteken.

A kombinált tablettákkal ellentétben a minitablettának számító

Opill csak progeszteront tartalmaz, ösztrogént nem, így orvosok szerint kevesebb mellékhatása és egészségügyi kockázata van,

mint a hagyományos hormontartalmú fogamzásgátlóknak.

Az Opill leggyakoribb mellékhatásai között a rendszertelen menstruációs vérzést, fejfájást, szédülést és hányingert említették meg.

Az Egyesült Államok nem az első ország, amely elérhetővé tette a recept nélküli fogamzásgátló tablettát. Ezelőtt az Egyesült Királyságban, Kínában, Indiában és Latin-Amerika számos országában már forgalmaztak ilyen gyógyszert.

Az Egyesült Államokban készült több felmérés is arra mutatott rá, hogy

a terhességek közel fele nem tervezett teherbeesés.

Az orvosok amellett is érveltek, hogy a vény nélküli fogamzásgátló számos egészségügyi előnnyel jár a nők számára, de a tizenéves fiatalok körében is hozzájárulhat a fiatalkori terhességek számának csökkenéséhez.