Hatalmas erdőtűz tombol La Palma szigetén

Forest fires in La Palma 4600 hectares,Burn,Canary Islands,fire,forest,Forest fire,Forest Horizontal
LA PALMA, SPAIN - JULY 16: Operators of the EIRIF, BRIFOR and UME, work in the extinguishing of the forest fire declared on July 15 at dawn in La Palma, Canary Islands, Spain on July 16, 2023. The fire has burned to date more than 4,600 hectares of Monte, and has forced some 4,200 people from the Tijarafe and Puntagorda area to evict. Andres Gutierrez / Anadolu Agency (Photo by ANDRES GUTIERREZ / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén harmadik napja küzdenek az erdőtűzzel, amely veszélyezteti a La Caldera de Taburient nemzeti parkot - közölték a helyi hatóságok helyzetértékelő sajtótájékoztatójukon hétfőn.
Vágólapra másolva!

Mint mondták, az időjárás a tűz kordában tartása szempontjából ugyan kedvezően alakul, viszont az alacsony felhőzet és a füst nehezíti a tíz repülőgép és helikopter bevetését az oltási munkálatok során.

Az erőtűz még három fronton tombol, közülük a nemzeti park területére összpontosítják a hatóságok az erőforrások legnagyobb részét.

A tűzoltók mellett a hadsereg speciális egységének 500 katonája is közreműködik az oltásban.

La Palma szigetén harmadik napja küzdenek az erdőtűzzel. Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Andres Gutierrez

A még szombaton, elővigyázatosságból kitelepített helyi lakosok többsége vasárnap délután visszatérhetett otthonába.

A hatóságok első vizsgálata szerint emberi gondatlanság okozhatta az erdőtüzet, amely legalább húsz ingatlant, köztük lakóházakat pusztított el.

A becslések szerint eddig mintegy négyezer hektárnyi zöld területet perzseltek fel a lángok.

Spanyolországban idén eddig 15 nagy kiterjedésű erdőtüzet regisztráltak, amelyek összesen 73 ezer hektárt sújtottak. A legnagyobb pusztítást a május közepén, a kelet-spanyolországi Cáceres közelében keletkezett tűz okozta, 11 hektárnyi területet felégetve.

A dél-európai országban a tavaly 310 ezer hektárt emésztettek fel az erdőtüzek, több mint háromszor annyit, mint egy évvel korábban, amely így az elmúlt két évtized legrosszabb eredményének számít.