Drámai fordulat a háborúban: megdöbbentő helyen jelentek meg az orosz hadihajók

Ukrajna, krím, orosz hadihajó szevasztopol kikötőjében
A Russian military ship sails in the bay of Sevastopol on March 6, 2014. Ukraine's Prime Minister Arseniy Yatsenyuk on March 6 dubbed as "illegitimate" a request by the local parliament in Crimea to become part of Russia. AFP PHOTO/ VIKTOR DRACHEV
Vágólapra másolva!
Két orosz hadihajót észleltek Tajvan és a japán Okinava-szigetek közelében az elmúlt négy napban - jelentette be a japán védelmi minisztérium pénteken éjjel, miután Tajvan már a hét során hasonló bejelentést tett.
Vágólapra másolva!

A tajvani védelmi tárca kedden azt közölte: két orosz fregattot látott a sziget keleti partjainál, válaszul repülőgépet és hajókat küldött az ellenőrzésükre.

Tokió júniusban kijelentette, hogy

a japán területek közelében zajló folyamatos orosz katonai tevékenység, beleértve a kínai hadsereggel folytatott közös hadgyakorlatokat is, komoly aggodalomra ad okot a japán nemzetbiztonság szempontjából.

Japán és Tajvan csatlakozott az Egyesült Államokhoz és szövetségeseihez, amelyek széleskörű büntetőintézkedéseket léptettek életbe Oroszországgal szemben, miután Moszkva 2022. február 24-én háborút indított Ukrajna ellen.

Orosz hadihajó Forrás: AFP/Viktor Drachev

A japán védelmi tárca tájékoztatása szerint két Sztereguszcsij típusú fregattot észleltek kedd reggel, 70 kilométerre délnyugatra a japán Jonaguni-szigettől, Okinava prefektúrában található Tajvan közelében.

Az orosz hadihajók fel-alá haladtak a Jonaguni és Tajvan közötti vizeken, majd keleti irányba fordultak, és pénteken a Mijako- és Okinava-szigetek közötti vizeken tűntek fel

- közölte a japán minisztérium közleménye, hozzátéve, hogy Tokió két japán hadihajót küldött ki az orosz hadihajók nyomon követésére.

Az Interfax orosz hírügynökség kedden jelentette, hogy az orosz csendes-óceáni flotta több hajója is a Fülöp-szigetektől észak-keletre található Filippínó-tenger déli részén hajt végre hosszú távú tengeri manővereket.