Ilyen amikor egy drón telibe talál egy hadihajót - videó

ukrán válság 2022, orosz ukrán háború, ukrajna, orosz hadihajó, rakéta, kilövés
8196110 21.05.2022 In this handout video grab released by the Russian Defence Ministry, a Russian warship fires a Kalibr cruise missile towards Ukrainian armed force positions, as Russia's military operation in Ukraine continues, offshore in the Black Sea. Editorial use only, no archive, no commercial use. Russian Defence Ministry (Photo by Russian Defence Ministry / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Péntek hajnalban ukrán pilóta nélküli vízi járművek támadást indítottak a Fekete-tenger keleti partján fekvő Novorosszijszk kikötője ellen. A Portfolio szerint reggelre az első olyan videó is megérkezett, melyen az látható, hogy az egyik orosz hadihajó találatot kapott. Kijev most közzé tette az egyik drón kamerájának felvételét is.
Vágólapra másolva!

A portál beszámolója szerint Moszkva kezdetben tagadta azt, hogy az ukrán drónok bármit is eltaláltak volna. Állításuk szerint az orosz hadiflotta hajói minden támadót megsemmisítettek. A védelmi minisztérium közleményei szerint az Olengorszkij Gornyak deszanthajó kulcsszerepet játszott a támadás kivédésében.

Nem is tudtak a támadásról?

A reggel megjelenő videóból még csak azt lehetett tudni, hogy az egyik tengeri drón valóban eltalálta a nem kifejezetten drónelhárításra kitalált Ropucsa-II-es deszanthajót, a Twitterre az ukránok által feltöltött videó alapján azonban már az is kérdéses, hogy egyáltalán fogalma volt-e a legénységnek arról, hogy támadás alatt állnak.

Döbbenetes felvétel szivárgott ki

Az infrakamerás felvételen, melyet az egyik ukrán drón készített, jól látszik az, hogy

a Gornyak fedélzeti géppuskái hallgatnak, a drón meglehetősen nyugodtan be tud manőverezni a deszanthajó mellé.

A drónok pilótái az ilyen fegyverek bevetésekor általában igyekeznek elérni a lehető legnagyobb sebességet, hogy kicselezzék a gyakran teljesen manuálisan kezelt fedélzeti géppuskák tüzét, úgy tűnik azonban, hogy erre a manőverre most nem volt szükség.

A címlapi kép illusztráció!