Újabb luxusvillákkal bukik le Zelenszkij, miközben ukránok milliói halnak meg vagy menekülnek - videó

Vágólapra másolva!
A napokban robbant a legújabb ukrajnai botrány: egy oknyomozó portál szerint Volodimir Zelenszkij családjának a birtokába kerülhetett egy 5 millió eurót (nagyjából kétmilliárd forint) érő luxusvilla Egyiptom legelegánsabb részén. Nem ez az első eset, hogy a háború mindennapos borzalmaival egyidőben az derül ki, hogy az ukrán vezetők egy jelentős része luxuskörülmények között vakációzik. Legutóbb a hadsereg vezetői körében robbant ki a botrány a hatalmas korrupciós pénzből megszerzett luxusvillák miatt.  
Vágólapra másolva!

Egy egyiptomi oknyomozó újságíró exkluzív információkkal szolgált állítása szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről és családjáról a The Medium online fórumon. A cikkben idézettek arra mutatnak, hogy Zelenszkij családja luxusvillát szerezhetett a „milliomosok városában", El Gounában.

A NYOMOZÁS SZERINT OLGA KIYASHKO, AKINEK A NEVE MEGEGYEZIK ZELENSZKIJ ANYÓSÁNAK NEVÉVEL, EGY 5 MILLIÓ DOLLÁR ÉRTÉKŰ LUXUSBIRTOK TULAJDONOSA.

A birtok egy fényűző villa gyönyörű belső dekorációval és medencével, a tengerparton található, és tulajdonosai számára gyönyörű kilátást nyújt a tengerre és a tengerparti kikapcsolódást. A villa szomszédságában található Angelina Jolie, a világhírű hollywoodi színésznő birtoka.

Ez lehet a Zelenszkij-család luxsvillája Egyiptomban Forrás: Origo

Zelenszkij toszkánai luxusvillája

Nem ez az első eset, hogy a nemzetközi sajtó Zelenszkij luxuséletviteléről cikkezik. Még tavaly szeptemberben olasz, német és svájci hírportálok is egybehangzóan arról számoltak be, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök toszkánai luxusvilláját jó eséllyel egy londoni lakcímmel rendelkező orosz milliomos házaspárnak adták bérbe augusztus hónapra. Meg nem erősített források szerint a bérlők 50 ezer eurót, azaz átszámítva nagyjából 20 millió forintot fizettek a Forte dei Marmi tengerparti kisvárosban található ingatlanért.

Zelenszkij még 2017-ben, több cégén keresztül, 3,8 millió euróért (1,5 milliárd forint) vásárolta magának a szóban forgó luxusvillát Olaszország egyik legdrágább üdülőhelyén.

Az ingatlan tulajdoni lap szerint a ház a San Tommaso S. R. L. cég nevén van, amely a Como megyében található Cantú településen van bejegyezve, és aminek a vezetője Pishchanska Svitlana, Zelenszkij egyik gyerekkori barátja.

Maga a San Tommaso az Aldorante Limited irányítása alatt áll. Ennek a fedőcégnek mindössze 2000 euró az alaptőkéje, a székhelye Cipruson van bejegyezve, ahol az egyetlen részvényese Olena Zelenszka, Volodimir Zelenszkij felesége, de 2019-ig maga az ukrán elnök is az igazgatója volt.

Mesés villája van Zelenszkijnek Toszkánában is Forrás: Origo

A villáról röviden annyit érdemes tudni, hogy 413 négyzetméteres és mindössze 400 méterre található a tengertől, Forte dei Marmi központjában. Az ingatlanban 15 szoba, a földszinten pedig egy wellnessrészleg szaunával, úszómedencével, pezsgőfürdővel és edzőteremmel kapott helyet. A környékkel kapcsolatban egyébként fontos megemlíteni, hogy az itt található összes ház egyharmadát, ami körülbelül 2500 villát jelent, oroszok birtokolják. Gyakran megfordul errefelé Roman Abramovics, Oleg Gyeripaszka, Borisz Gromov, Oleg Tinkov, vagy épp Alekszej Kudin.

A Corriere Della Serra olasz lap megkereste a Zelenszkij villáját kezelő ingatlanügynököt, aki azt mondta, hogy "a bérlőkkel kapcsolatban nem adhat ki személyes információkat". A szomszédok beszámolói alapján viszont a portál azt állítja, hogy bérlők valószínűleg oroszok voltak "de már régóta rendelkeznek londoni lakcímmel, sőt, talán már angol állampolgársággal is".

Így vásárolják a luxusvillákat a hadsereg vezetői

Nemrég derült ki az is, hogy a kijevi fegyveres erők felső- és középvezetői sorra veszik a tengerparti luxusvillákat Spanyolországban – írta a Berliner Zeitung német napilap online kiadása. A portál beszámolója szerint az ukrán hadsereget teljesen áthatja a korrupció, amelynek a legnagyobb haszonélvezői a sorozóközpontok vezetői, akik néhány ezer dollárért vagy euróért bárkinek elintézik, hogy felmentsék a katonai szolgálat alól.

Az így szerzett kenőpénzt aztán Nyugat-Európába küldik, ahol strómanok vagy ott élő rokonok közvetítésével luxusingatlanokat vásárolnak belőle.

A legtöbb ilyen villa az andalúziai Malagában és Marbellában található. Az utóbbi városban állítólag annyira megszaporodtak az ukrán tisztviselők „ingatlanbefektetései", hogy a helyiek már csak „spanyol zászlóaljnak" hívják az újdonsült tulajdonosokat.

A legnagyobb ilyen típusú korrupciós botrány július végén robbant ki, amikor őrizetbe vették Jevhen Boriszovot, az Odessza megyei hadkiegészítő központ parancsnokát, aki a vád szerint tízezer dollárért cserébe bárkit alkalmatlannak nyilvánított a katonai szolgálatra. Ráadásul akik ilyen igazolást kaptak, azoknak lehetőségük volt az országot is elhagynia.

Az Ukrán Állami Nyomozó Iroda (SBI) szerint Boriszov korrupciós pénzekből Spanyolországban szerzett ingatlanokat, amelyeket rokonai nevére vásárolt meg. Édesanyja nevére például hárommillió euró (1,15 milliárd forint) értékben került ingatlan.

A háború borzalmai ellenére az ukrán elit továbbra is luxuskörülmények között vakációzik Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Diego Herrera Carcedo

Botrányos vakációzások a háborúban

Ukrajnában a háború kitörése óta többször lett abból óriási botrány, hogy az ország vezetői elképesztő luxusban külföldön pihennek. Aki pihenni akar, az majd szolgálaton kívül fog pihenni! – üzente Volodimir Zelenszkij ukrán államfő még januárban, amikor megtiltották, hogy tisztségviselők külföldre utazzanak vakációzni.

A szigorú lépésre azért volt szükség, mert nagy botrányt kavart, hogy egymás után több ilyen esetre is fény derült.

Márpedig a kijevi hatalom számára elég kínos, hogy amíg a katonák a vérüket adják a fronton, a hadköteles férfiak pedig el sem hagyhatják az országot, addig az elit a tengerparton sütteti a hasát - írta a Magyar Nemzet.

Mikola Tiscsenkóról a kormányzó Nép Szolgájának parlamenti frakcióvezető-helyetteséről kiderült, hogy előbb Európában, majd Vietnámban és Thaiföldön múlatta az időt. A politikus visszatérő vendég a távol-keleti üdülőparadicsomban, korábban a közösségi médiában büszkélkedett el vele, ahogy megmártózik a habokban.

Azt állította, csupán üzleti úton járt, a vietnámi és thaiföldi ukrán diaszpóra képviselőivel találkozott – elmondása szerint utóbbiban 6800-an élnek –, kapcsolatokat épített, programja pedig teljesen nyilvános, ráadásul az elnök megbízásából utazott. Csakhogy a házelnök szerint erre valójában senkitől nem kapott engedélyt, és Volodimir Zelenszkij sem sietett a védelmére.

Sőt a Nép Szolgája frakciója kizárta a soraiból a képviselőt, majd nem sokkal később a párt is megszabadult tőle.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Mikola Tiscsenko már eddig is kellemetlen figura volt, így kapóra jött az ürügy, hogy megszabaduljanak tőle.

A politikus arról is ismert, hogy Kijevben elegáns éttermei vannak, amikben a koronavírus-járvány tombolása idején is, a korlátozásokra fittyet hányva privát rendezvényeket tartott. Máskor – az ukrán törvényhozásban nem teljesen szokatlan módon – egy másik képviselővel akaszkodott össze, mert szerinte az megsértette az államfőt.

De Kárpátalján sem kell bemutatni: mint arra a Kárpáti Igaz Szó emlékeztetett, a 2020-as önkormányzati választások után őt nevezték ki a kormánypárt helyi koordinátorának, de béketeremtés helyett csak annyit ért el, hogy még jobban elfajultak a hatalmi csatározások. Emlékezetes, hogy ő volt az a képviselő, aki arról leckéztette az ukrán határőrt, hogy „a magyarok a barátaink". Ez a megbízatása viszont tavaly nyáron véget ért, állítólag éppen azért, mert a hátországban nem akartak balhékat és botrányokat.

Dubajozott a volt ukrán miniszterelnök

Ugyancsak belebukott a vakációzásba Olekszij Szimonenko főügyész-helyettes. Ő a családjával együtt a spanyolországi Marbellában köszöntötte az új esztendőt, ami úgy derült ki, hogy a felesége fotót töltött fel a pihenésükről a közösségi médiában.

Súlyosbította a helyzetet, hogy Olekszij Szimonenko társasággal utazott, egy lvivi üzletemberrel és egy megyei tanácstaggal együtt hagyták el az országot.

Január eleji hazatérése után nem is nagyon próbált védekezni, önként benyújtotta a felmondásáról szóló levelet.

Ha ez nem lenne elég, az egykori miniszterelnököt, a Batykivscsina párt elnökét, Julija Timosenkót és férjét pedig az Egyesült Arab Emirátusokban kapták lencsevégre. A „gázhercegnőként" elhíresült politikus állítólag a Kempinski luxushotelben szállt meg Dubajban, ahol a szilvesztert is ünnepelte. Ugyan igyekezett kerülni a nyilvánosságot, de szemfüles újságírók így is kiszúrták a homokos tengerparton. Azóta visszatért Ukrajnába, de nem sokat hallat magáról. Sőt az ukrán sajtó annak is utánanézett, hogy utoljára október 24-én vett részt a parlamenti bizottságok munkájában, pedig azóta már többször is üléseztek.

Éppen Julija Timosenko példája mutat rá, hogy a probléma koránt sem új keletű. A képviselő már tavaly szeptemberben beperelte az államot, amiért elvették tőle és több száz másik politikustól a diplomata-útlevelet. Sajtóértesülések szerint már emögött is az állt, hogy Volodimir Zelenszkijt dühítette, hogy a tisztviselők külföldre utazgatnak háború idején. Kiskapu azért így is maradt: a hivatalos ügy vagy a gyógykezelés kivételt jelent.