A sikeres életmentés után hazaérkeztek a magyar barlangi mentők Törökországból

mentők, barlangi mentők, Törökország
Budapest, 2023. szeptember 15. A Törökországban sikeres mentést végrehajtó magyar orvosokból és barlangi mentőkből álló csapat a fogadásukon a Liszt Ferenc-repülőtéren 2023. szeptember 15-én. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat tagjai a dél-törökországi 1040 méter mély Morca-barlangból mentették ki Mark Dickey neves amerikai barlangászt, aki gyomorvérzés miatt súlyos, életveszélyes állapotba került. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Hazaérkezett a törökországi barlangi mentésben résztvevő mentőcsapat, az őket szállító honvédségi repülőgép pénteken hajnalban landolt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A mentőcsapat fogadásánál jelen volt Lőrincz Gábor a honvédség szárazföldi parancsnokságának parancsnoka, aki gratulált a magyar mentőcsapat rendkívüli teljesítményéhez.
Vágólapra másolva!

A földet érést követő sajtótájékoztatón a dandártábornok elmondta, a Magyar Honvédség a felkérés első pillanatától kezdve mindent megtett, hogy segíteni tudja a barlangi mentőszolgálat életmentő munkáját. A honvédség a légierő Airbus A319 típusú repülőgépét a lehető legrövidebb idő alatt felkészítette a mentőcsapat részére. Lőrincz Gábor hangsúlyozta: "a magyar honvédség mindig segít".

Nyerges Miklós a Magyar Barlangi Mentőszolgálat elnöke, aki személyesen vezette a nagyszabású nemzetközi mentőakciót elmondta, hogy

az egyesületük fennállásának 60 éve alatt ilyen nagyszabású akcióban még nem vett részt.

Hangsúlyozta, hogy önkénteseik szabadidejükben dolgoznak, semmilyen állami támogatásban nem részesülnek.

A Törökországban sikeres mentést végrehajtó magyar orvosokból és barlangi mentőkből álló csapat a fogadásukon a Liszt Ferenc-repülőtéren 2023. szeptember 15-én Forrás: MTI/Mónus Márton

Elmondta azt is, hogy 12 nappal korábban reggelizés közben kapta a riasztást. Úgy fogalmazott, hogy szürreális volt a helyzet:

"tőlünk több ezer kilométerre egy barlangban ezer méter mélyen valaki belsővérzésben szenved és azonnal küldjünk orvost a helyszínre".

Óriási szervező munka után az első csoport a TEK segítségével jutott a helyszínre, így a riasztástól számított 36 órán belül már lent voltak a sérültnél és elkezdték az ellátását - tette hozzá a mentőszolgálat elnöke.

A magyar csapat érkezése után három napon át még komoly mentőcsapat nem jelent meg, aztán érkezni kezdetek, különböző országokból, végül összesen mintegy kétszázan segítettek - hangzott el.
Zádor Zsófia a barlangi mentőszolgálat orvosa kulcsszerepet játszott a mentőakcióban.

Zádor Zsófia, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosa Forrás: MTI/Mónus Márton

A sajtótájékoztatón elmondta, pontosan nem tudta milyen állapotban vár rá a bajbajutott kutató, ezért többféle forgatókönyvvel készült.

Amikor leszállt a mélybe, a sérültet kivérzett állapotban találta, ezért transzfúziót alkalmazott, valószínűleg ez tartotta életben addig, hogy ki tudjon jönni segítséggel a barlangból.

Később kiderült, hogy gyomorfekély okozta a sérült belső vérzését.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat egy héttel ezelőtt indult Törökországba, hogy dél-törökországi Morca-barlangból, 1040 méter mélyről kimentse a bajba került amerikai barlangkutatót.