Nagy a veszély: beléphet a NATO a háborúba

államalapítás ünnepe, légiparádé, Szent István nap, gripen, Duna felett repülnek, katonai légiparádé, Magyar Honvédség bemutatója, hadászati repülőgépek, helikopterek, ejtőernyős válogatott, 2023. 08. 20.
Vágólapra másolva!
Sikerrel elvégezték az ukrán pilóták a svéd védelmi tárca által biztosított alapkiképzést a Gripen vadászrepülőgépeken - jelentette be a svéd minisztérium csütörtökön Stockholmban. Ezzel közel került a lehetőség, hogy nyugati gépek kerüljenek Ukrajnába. Svédország még nem a NATO tagja, de csatlakozásuk esetén a Gripen-gépek szállításával a NATO beléphetne a háborúba.
Vágólapra másolva!

Svédország még nem döntött arról, hogy szállít-e vadászgépeket Ukrajnának, de nem zárta ki ezt a lehetőséget.

A kiképzés első szakasza véget ért, és a hadseregtől kapott jelentés szerint jól sikerült

- közölte az AFP francia hírügynökséggel Pal Jonson svéd védelmi miniszter.

Sikerrel elvégezték az ukrán pilóták a svéd védelmi tárca által biztosított alapkiképzést a Gripen vadászrepülőgépeken. A kép illusztráció! Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A svéd kormány májusban jelentette be Kijevben, hogy ukrán katonai pilótákat és más személyzetet hív meg a Saab svéd vállalat által gyártott Gripen vadászgépek használatára történő kiképzésre.

A tanfolyamon szerepelnek gyakorló repülések és szimulátoros gyakorlatok, valamint információk átadása a szárazföldi személyzet számára

- írta a miniszter e-mailjében.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt kérte a nyugati szövetségesektől, hogy szállítsanak neki modern vadászgépeket az Ukrajnát támadó Oroszország legyőzéséhez.

Augusztus végén Dánia és Hollandia, majd Norvégia bejelentette, hogy amerikai gyártmányú, F-16-os vadászgépeket szállít Ukrajnának, de a gépeket akkor küldik, ha már a pilóták megkapták a szükséges kiképzést.

Az Egyesült Államok szintén képez ki ukrán pilótákat az amerikai vadászgépek kezelésére - írja a Portfolio.