Fegyveres összeesküvőket tartóztatott le az indonéz terrorelhárítás

kisebbség vallás keresztény keresztényüldözés  vallási közösségek védelme kereszténység Indonézia
A policeman stands guard as Christian devotees attend a Sunday mass at the Saint Petrus church in Bandung on May 13, 2018. - A wave of blasts including a suicide bombing struck outside churches in Indonesia on May 13, killing at least nine and wounding dozens of others, police said, the latest assault on a religious minority in the world's biggest Muslim-majority country. (Photo by TIMUR MATAHARI / AFP)
Vágólapra másolva!
Fegyveres összeesküvőket tartóztatott le az indonéz terrorelhárítás, az elfogottak a 2024-es választások megzavarására készülhettek - közölte a rendőrség kedden.
Vágólapra másolva!

Összesen legalább 59 felfegyverzett embert vettek őrizetbe az elmúlt hetekben egy országos szintű rajtaütés során nyolc tartományban, közülük 27-et pénteken - mondta el Aswin Siregar, a Densus 88 néven ismert terrorelhárító osztag szóvivője.

Az őrizetbe vett gyanúsítottakról úgy vélték, hogy kapcsolatban állnak olyan tiltott szélsőséges csoportokkal, amelyek a hatóságok értesülései szerint a jövő évi választások megzavarására szövetkeztek

- tette hozzá.

Indonézia a világ harmadik legnagyobb demokratikus berendezkedésű országa, valamint a legnépesebb muszlim ország is egyben. Február 14-én egyszerre tartanak elnök- és parlamenti választásokat.

A választások megzavarására készülő fegyveres csoportot tartóztattak le Indonéziában. A kép illusztráció! Forrás: AFP/Timur Matahari

Az országban Suharto diktátor 1998-ban bekövetkezett bukása óta nagyrészt békés választásokat tartottak.

Siregar szerint az előállított gyanúsítottak a kihallgatás során azt mondták a nyomozóknak, hogy "tervet szőttek a biztonsági erők megtámadására, hogy meghiúsítsák vagy megzavarják a jövő évi választásokat."

A szigorú iszlám jogrend, "a saría szerinti kalifátust akarnak létrehozni egy világi országban" - mondta Siregar. "A választások a demokrácia részét képezik, ami ellentétes a hitükkel. Ezért azt tervezték, hogy meghiúsítják azokat."

A rendőrség egy gépkarabélyt és egy hozzá tartozó töltényekkel teli tárat, több tucat lőszert, egy pisztolyt, valamint airsoft fegyvereket és pengéket foglalt le, amelyeket Siregar szerint a csoport katonai jellegű kiképzésein használtak.

A szóvivő hozzátette, hogy a letartóztatottak közül 19-et azzal gyanúsítanak, hogy a Dzsemaa Iszlamíja, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető, egyebek között a 2002-es indonéziai (bali) robbantásokért is felelős terroristacsoport tagjai.

Körülbelül negyven másik gyanúsítottról azt feltételezik, hogy az Iszlám Államhoz köthető Jemaah Anshorut Daulah (JAD) csoporttal állnak kapcsolatban, amelyet a 2018-as surabayai, valamint a jolói katedrálisban 2019-ben elkövetett robbantásokkal vádolnak.