Nógrádi György: Ukrajna nyugati támogatás nélkül egy nap alatt összeomlana

Military mobility of the Ukrainian soldiers from 47th brigade in Ukraine 2023,army,Conflict,frontline,Leopard 2,news,photojournalism,repo Horizontal, Ukrajna, orosz-ukrán háború
ZAPORIZHIA, UKRAINE - SEPTEMBER 16: Soldiers of the 47th Brigade, tank department, of the Ukrainian army are seen with the Leopard 2 at the Tokmak front as the Russia-Ukraine war continues, in Zaporizhia's Oblast, Ukraine on September 16, 2023. Vincenzo Circosta / Anadolu Agency (Photo by Vincenzo Circosta / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Elfogyott a levegő Oroszország körül az elmúlt évtizedekben azzal, hogy az NDK összes tartománya átlépett az NSZK-ba, illetve azzal, hogy a volt szocialista országok uniós és NATO-tagok lettek. Ezek miatt a folyamatok miatt élet-halál harc folyik Belarusz és Ukrajna befolyásolásáért – jelentette ki a Magyar Nemzet megkeresésére Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő a lapnak adott interjúban Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédére reagált, amely a Valdaj nemzetközi plenáris ülésen hangzott el.
Vágólapra másolva!

Az orosz elnök arról beszélt, hogy a nyugati politikai kultúrában továbbra is uralkodik az a vágy, hogy a világot két részre osszák fel, „mi és ők" alapon. Putyin elmondta: a nyugati elitnek ellenségre van szüksége. Ennek kapcsán Nógrádi György megjegyezte, hogy korábban az Egyesült Államokban Henry Kissinger egykori külügyminiszter volt az, aki meghatározta, hogy a két kommunista hatalmat, a Szovjetuniót és Kínát ki kell játszani egymás ellen, és a világ ellenségeivé kell tenni. Ukrajna támogatottsága kapcsán kiemelte, hogy

jelenleg körülbelül 40 nyugati ország támogatja, de a világ maradék 160 országa semleges és jelentős részük USA-ellenes.

A biztonságpolitikai szakértő arra a kérdésre, hogy mit gondol Putyin azon mondatáról, miszerint Ukrajna ma nem létezhet dollármilliárdos támogatások nélkül, melyek ha leállnak, egy héten belül mindennek vége lesz, úgy felelt, hogy ez egy jóindulatú megjegyzés volt.

Nógrádi szerint összedőlt az az elképzelés, hogy a vilniusi NATO-csúcsig sikert tudnak elérni. Az amerikaiak azt mondták, hogy legalább egy ponton törjenek át, de ez nem sikerült, állóháború folyik.

Ukrajna helyzetét pedig tovább rontja, hogy mivel vérig sértették a lengyeleket, ők már nem adnak át a megkötött szerződéseken túl ingyen fegyvert és a németek sem hajlandók a Taurus rakétákat leszállítani, mert Ukrajna nem tartja a szavát.

Ezeken a töréseken kívül Robert Fico, a szlovák választások győztese sem fog fegyvert szállítani Ukrajnának és Magyarország is tartja azonos álláspontját.