37 milliárd forintot érő Botticelli festmény került elő

Vágólapra másolva!
Egy Nápoly melletti családi házból előkerült Sandro Botticelli egy festménye, amely több mint 50 éve tűnt el az olasz állam művészeti nyilvántartásából.
Vágólapra másolva!

A 15. századból származó, feltehetően mintegy 100 millió eurót (37 milliárd forint) érő műalkotás eredetileg Santa Maria la Carità városának egyik templomában volt elhelyezve, majd

egy helyi családra bízták, akik generációkon át egy magánlakásban őrizték.

Máig tisztázatlan okok miatt a festmény - amely az olasz reneszánsz mester egyik utolsó alkotása - ezután kikerült az állami felügyelet látóköréből, és sokan azt hitték, hogy teljesen elveszett.

Massimiliano Croce, a nápolyi kulturális örökség védelem munkatársa szerdán elmondta:

Azóta a festményről megmagyarázhatatlan módon megfeledkeztek. "Egy revízió során vettük észre, hogy egy Botticelli-festményt több mint 50 éve egy magánházba vittek, úgy döntöttünk utána nézünk".

A festményt rossz állapotban találták, számos kopással és a lakkok oxidációja okozta színelváltozásokkal. A vásznat most átfogó restaurálási munkálatoknak vetik alá abban a reményben, hogy végre a nagyközönség is láthatja.

A carabinieri most azt vizsgálja, hogy a festmény valóban a családé-e, akik több mint egy évszázada őrzik.

- mondta Croce. De most azt vizsgáljuk, hogy szabályosan szerezték-e meg. Ha bebizonyosodik, hogy a család, akié volt, nem volt jogosult a műtárgy megtartására, akkor az állam kezébe kerül. Ellenkező esetben a család tulajdonában maradhat, de a nagyobb biztonság érdekében egy múzeumban kiállítva.

Peppe Di Massa művészettörténész szerint

a visszaszerzett festmény Botticelli egyik legkedveltebb alkotása, mivel a rajta látható Madonnát Simonetta Cattaneo Vespucci, a művész múzsája és szerelme ihlette, aki 23 éves korában halt meg.

A festményt a művész IV. Sixtus pápának adományozta, aki aztán egy kis vidéki templomnak - a nápolyi Santa Maria la Carità településen található Santa Maria delle Grazie-nak - adományozta.

Az akkoriban pénzszűkében lévő pápa azért adta az egyháznak, hogy a Medici család kegyeibe férkőzzön, akik a nápolyi vidéken birtokokat szereztek, hogy szőlőültetvényeket alakítsanak ki - írja a The Guardian.