Veszélybe került a britek karácsonyi vacsorája

sütés főzés karácsony ebéd vacsora bor fiatal pár konyha
Vágólapra másolva!
A viharok miatt az idei az egyik legkeményebb betakarítási szezon az Egyesült Királyságban, és veszélybe sodorja a megszokott brit karácsonyi vacsorát - írta meg a Világgazdaság. A legfrissebb előrejelzések szerint burgonyából rekordalacsony mennyiség, mindössze 4,1 millió tonna termett, így szakértők szerint a kiskereskedők kénytelenek lesznek a raktárkészletből pótolni a hiányt.
Vágólapra másolva!

A lap közölte, az időjárás rossz hatással volt a brokkolira és a karfiolra is, így a vásárlók üres polcokat találhatnak a boltokban. Hasonló a helyzet a kelbimbóval és a paszternákkal is, amelyek nélkül pedig nincsen hagyományos brit karácsonyi vacsora, de az előrejelzések szerint ez utóbbiakból nem lesz hiány.

Hozzátette, az esős Albionban októberben kétszer annyi eső esett, mint általában, három nagy vihar – az Agnes, a Babet és a Ciaran – is pusztított, így a mezőgazdasági termelőknek nehézséget okozott elegendő zöldségfélét előállítani, tudósított a Sky News internetes oldala.

„A brit burgonyatermést az elmúlt hetek heves esőzései és áradásai súlyosan érintették, ami késedelmes betakarítást és nagy termésveszteségeket okozott. Ezt ráadásul hideg, csapadékos tavasz és hűvös, alacsony fényszinttel járó nyár előzte meg" – emlékeztetett Fred Searle, a Fresh Produce Journal szerkesztője elmondta.

A raktáron lévő burgonyával együtt egyelőre valószínűleg elegendő lesz a kínálat a kereslet kielégítésére, de az elkövetkező hónapokban ez már nem biztos, hogy így lesz

– tette hozzá.

Martin Tate lincolnshire-i termelő, aki 18 ezer hektáron gazdálkodik, azt mondta, hogy nem lesz elég brokkoli a karácsonyi kereslet kielégítésére. „A karfiol még mindig problémát jelent, és a következő hetekben üres polcokra lehet számítani, de karácsony előtt minden visszatérhet a normális szintre. A kezdeti problémák után úgy tűnik, hogy kelbimbóból lesz elég" – vélekedett.

A hónap elején azonban a T H Clements, az ország egyik legnagyobb kelbimbó-szállítójának vezérigazgatója, Chris Gedney arra figyelmeztetett, hogy a kelbimbó idén kisebb lesz az átlagosnál, „mivel a nagyobbak hajlamosak a vízbe esni és megrohadni".