Lángokba borult Dublin a borzalmas migránsbűnözés miatt - videók

Zavargások késes támadás Írország, 2023.11.24., Dublin, 2023. november 24.
Rohamrendőrök rendbontók Dublin belvárosában, ahol zavargások törtek ki egy késelés miatt 2023. november 23-án. Órákkal korábban egy férfi öt embert, köztük három gyermeket megsebe
Dublin, 2023. november 24. Rohamrendőrök rendbontók által felgyújtott járműveknél Dublin belvárosában, ahol zavargások törtek ki egy késelés miatt 2023. november 23-án. Órákkal korábban egy férfi öt embert, köztük három gyermeket megsebesített, az egyiküket súlyosan. A rendőrség őrizetbe vette a feltételezett elkövetőt. MTI/AP/PA/Brian Lawless
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évtizedekben nem tapasztalt súlyos összecsapásokba torkollottak Dublinban csütörtökön azok a demonstrációk, amelyek azt követően szerveződtek, hogy egy, egyes hírek szerint algériai migráns több gyereket megkéselt. A súlyos összecsapásokért a hatalmon lévő bevándorláspárti ír politikai és médiaelit a szélsőjobboldalt vádolta, miközben Írországban ilyen politikai erő egyáltalán nem létezik. A fővárosban történt események után egyre többen vetik fel, hogy változtatni kellene az ország liberális bevándorláspolitikáján. 
Vágólapra másolva!

Írország fővárosban csütörtökön egy férfi késsel esett neki kisgyerekeknek. A késelő egyes hírek szerint algériai. Egy 5 éves kislány kritikus állapotban van, egy 6 éves kislány súlyos sérüléseket szenvedett a késes ámokfutótól. Csak a járókelők beavatkozásának köszönhető, hogy nem sikerült több gyereket megtámadnia.

Az egyik szemtanú a következőket mondta:

Megszólalt az ír Sinn Fein elnöke, Mary Lou McDonald is. Azt mondta, hogy a közösséget "megdöbbentette és elborzasztotta" a Parnell téren lévő iskola előtt történt késelés.

A brutális terrortámadás már sok volt az íreknek, egyből spontán tiltakozásba kezdtek és a kormányukat, valamint a rendőrséget okolták az incidens miatt. A közösségi médiában egyre több videó kezdett el terjedni a demonstrációról.

Az írek dühe az illegális, ellenőrizetlen és válogatás nélküli bevándorlás ellen, amely a dublini iskolások elleni támadáshoz vezetett:

A dublini belvárosban elképesztő állapotok alakultak ki.

A Reuters riportere pedig azt írta,

Természetesen a hatalmon lévő pártok és a média egyből szélsőjobboldalinak címkézték a demonstrálókat, akiknek nem tetszik a teljesen ellenőrizetlenül zajló migráció.

Fontos megjegyezni, hogy Írországban sem a parlamentben, sem a parlamenten kívül nincsen szélsőjobboldali erő, vagy alakulat.

A szigetországban a radikális nemzeti erőket a baloldal egyesítette maga mögött az elmúlt évtizedekben.

Hermann Kelly, az Ír Szabadságpárt vezetője arra mutatott rá, hogy

Dublin Észak-Közép városrészében élő 306 ezer emberből 237 ezer nem Írországban született.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Dublinban élőket senki nem kérdezte meg arról, hogy akarják-e ezt a bevándorlást.

Leo Varadkar, Írország bevándorláspárti kormányfője pénteken arról beszélt, hogy nem lehet olyan választ adni a gyerekeket megkéselő támadásra, ami csütörtök este történt Dublinban. A miniszterelnök szerint:

Azért tették, mert tele vannak gyűlölettel, szeretik az erőszakot, szeretik a káoszt, és szeretnek fájdalmat okozni másoknak – tette hozzá Varadkar az ír köztévé tudósítása szerint.

Leo Varadkar bevándorláspárti ír kormányfő elítélte a csütörtöki történéseket Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

- ezt már az ellenzéki Aontu párt közölte pénteken.

Továbbra is kritikus állapotban van a megkéselt kislány

Pénteken a rendőrség a csütörtöki késes támadás áldozatairól azt közölte:

egy ötéves kislány, aki súlyosan megsérült, továbbra is kritikus állapotban van.

Egy hatéves kislányt kevésbé súlyos sérülésekkel kezelnek, míg egy ötéves kisfiút csütörtök este hazaengedtek a kórházból. Egy 30 év körüli nő súlyos állapotban van, míg egy 50 év körüli férfi szintén súlyos állapotban van egy dublini kórházban.

Dublin belvárosában egyébként még péntek reggel is takarítottak. Drew Harris rendőrfőnök elmondta, hogy 34 embert tartóztattak le, és "még sok letartóztatás fog következni". A demonstrálók többek között 13 üzletet kifosztottak, három buszt és egy villamost felgyújtottak, valamint 11 rendőrautót megrongáltak.