Kim Dzsongun benézett a Fehér Házba és a Pentagonba

Szöul, 2023. május 30. Észak-koreai kémműhold tervezett fellövéséről szóló híradás a szöuli főpályaudvaron 2023. május 30-án, amikor a kommunista rezsim a KCNA állami hírügynökségen keresztül megerősítette, hogy június elején katonai felderítő műholdat bocsát fel. Phenjan indoklása szerint a műhold a Koreai-félszigetnél végrehajtott közös dél-koreai-amerikai hadgyakorlatok nyomon követésére szolgál. MTI/EPA/Dzson Hon Kjun
Vágólapra másolva!
A nemrég felbocsátott észak-koreai kémműhold felvételeket készített a Fehér Házról, a Pentagonról, valamint amerikai repülőgép-hordozókról a norfolki haditengerészeti támaszponton - jelentette a KCNA észak-koreai hírügynökség helyi idő szerint kedden.
Vágólapra másolva!

A tájékoztatás szerint a felvételeket, amelyeken egy virginiai repülőtér és a Newport News Hajógyár szintén látható volt, Kim Dzsongun észak-koreai vezető is szemrevételezte hétfőn este.

A KCNA arról számolt be, hogy az egyik képen négy atommeghajtású amerikai repülőgép-hordozót és egy brit repülőgép-hordozót lehetett látni. Észak-Korea ugyanakkor nem tette közzé a kémműhold által készített felvételeket.

Phenjan november 21-én este

Föld körüli pályára állította első katonai kémműholdját, amely állítása szerint amerikai és dél-koreai csapatmozgások megfigyelésére szolgál.

A Malligjong-1 elnevezésű műholdat az új fejlesztésű Csollima-1 hordozórakétával indították, miután a kommunista állam sikertelenül már májusban és augusztusban is próbálkozott a felbocsátással.

Phenjan bejelentette, hogy további műholdak indítását tervezi a közeljövőben.
Washington és Szöul egyaránt elítélte az észak-koreai műholdindítást arra hivatkozva, hogy a lépés az ENSZ Biztonsági Tanácsának tiltásaiba ütközik.