Itt a kemény német háborús bejelentés

Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, 2023.11.20.
DONETSK OBLAST, UKRAINE - 18 NOVEMBER: Ukrainian soldiers fire artillery at their fighting position in the direction of Bakhmut, Ukraine, 18 November 2023. (Photo by Diego Herrera Carcedo/Anadolu via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az Ukrajna elleni háború leállítására szólította fel Vlagyimir Putyin orosz elnököt Annalena Baerbock német külügyminiszter csütörtökön, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) konferenciáján az észak-macedóniai fővárosban.
Vágólapra másolva!

"Állítsa le azt a kimondhatatlan szenvedést, amelyet emberek millióinak okoz!" - mondta Baerbock a regionális szervezet éves külügyminiszteri találkozóján Szkopjéban, szavait az orosz elnöknek címezve.

A konferencián Oroszországot Szergej Lavrov külügyminiszter képviseli, aki Baerbock beszédét nem hallgatta meg.

"Hasonlóan más nemzetközi eseményekhez, csak akkor van jelen a teremben, ha ő maga beszél, és nem azért, hogy másokat meghallgasson" - jegyezte meg orosz kollégája magatartásáról Baerbock.

A háború megállításához "nincs szükség tárgyalásokra, és természetesen nincs szükség engedményekre Ukrajna részéről" - mondta a német külügyminiszter.

- fogalmazott Baerbock.

A külügyminiszter a "közös EBESZ-szabályok brutális megsértésének" nevezte, hogy továbbra is orosz fogságban van a szervezet ukrajnai megfigyelő missziójának három tagja.

Hangsúlyozta, hogy az EBESZ "működőképessége fenntartásának érdekében" decemberben mindenképpen meg kell hosszabbítani Helga Schmid főtitkár és a szervezet demokráciáért, médiaszabadságért és kisebbségekért felelős megbízottjainak lejáró mandátumát.

Az EBESZ-nek 57 tagállama van, köztük Ukrajna és Oroszország. A háború kezdete óta Moszkva több kulcsfontosságú döntést is blokkolt a szervezetben, köztük az EBESZ költségvetését.