Gyilkosságokról írt Mexikó egyik leghalálosabb városában, agyonlőtték

Vágólapra másolva!
Lelőttek egy aktivistát, aki gyilkosságokat dokumentált Mexikó egyik leghalálosabb városában.
Vágólapra másolva!

Adolfo Enríquezt Guanajuato államban található León városában ölték meg.

A városban a harmadik legmagasabb a gyilkosságok száma Mexikóban.

Enríquez évek óta dokumentálta a gyilkosságokat Leónban. Néhány órával a halála előtt azt írta, hogy "a novemberben elkövetett 55. számú gyilkosság Leónban a Margaritas negyedben történt".

Ő maga kedden késő este lett az 56. gyilkosság áldozata,

erősítette meg a helyi rendőrség, anélkül, hogy részleteket közölt volna a támadásról. Az állami ügyészség megerősítette a halálát, és közölte, hogy nyomozás folyik az ügyben.

A helyi média arról számolt be, hogy Enríquezt agyonlőtték, miután elhagyott egy éttermet, a támadó pedig motorral menekült el.

Októberben a városban 64 gyilkosság történt a hivatalos adatok szerint.

Enríquez videókat is közzétett különböző bűncselekményekről, és a lakosság segítségét kérte a tolvajok azonosításához.

León egy ipari központ, amely Guanajuato többi részéhez hasonlóan véres területi harcok színhelye volt a Jalisco drogkartell és a Sinaloa kartell által támogatott helyi bandák között.

A leghíresebb haláleset María Elizabeth Macíasé volt, a bloggert 2011-ben gyilkolták meg az északi határon fekvő Tamaulipas államban. Holttestét egy állítólag a Zetas-kartell által aláírt üzenettel együtt találták meg: "Itt vagyok a riportjaim miatt". Levágott feje mellett egy számítógép billentyűzete és a fejhallgatója feküdt.

A Global Witness nevű nem kormányzati csoport 2022-es jelentése szerint 2021-ben Mexikó volt a világon a leghalálosabb hely a környezetvédelmi és földvédelmi aktivisták számára: abban az évben 54-en haltak meg - írja a The Guardian.