Oroszország megkapta a halálos szuperfegyvert - eldőlhet a háború

orosz ukrán háború, fehéroroszország, oroszország, kína, himars, atacms, polonez-m, rakétatüzérség
-
Vágólapra másolva!
Új típusú rakétarendszert állítanak hadrendbe a fehérorosz hadseregben - erről ír a The Eurasian Times.
Vágólapra másolva!

Múlt héten állították hadrendbe a fehérorosz-kínai fejlesztésű Polonez-M MLRS-rakétatüzérségi rendszert a fehérorosz hadseregben, amely így gyakorlatilag az orosz hadsereg számára is rendelkezésre áll majd, ha sikeresnek bizonyul - erről ír a The Eurasian Times.

A fegyver működési mechanizmusa az amerikai HIMARS-hoz és a német MARS-rendszerhez hasonló, 301 milliméter kaliberű rakéták kilövésére képes és 200-tól 300 km-ig terjed a fegyverrendszer hatósugara.

Kilövés után a rakéták segédhajtóművei leállnak és leválnak, a robbanófejek pedig

a végfokozatban akár 80 fokos szögben, 700 méter/másodperces sebességgel ereszkednek a célpontra.

Nagy sebességük, valamint a kis fényvisszaverő felületük miatt rendkívül nehéz elfogni őket a lég- és rakétavédelmi rendszerekkel. Egy Polonez üteg két indítórakétából, két szállító-rakodóegységből és egy mobil vezérlőmodulból áll, amely a Minszki Autógyár (MAZ) tehergépkocsi alvázán alapul. A rendszerhez tartozik egy fehérorosz gyártmányú, védett kommunikációs, automatizálási és adatátviteli interfész. A tűzvezérlő rendszerek közé tartozik egy műholdas felkapcsoló és egy fedélzeti számítógép a kilövési koordináták bevitelére (akár automatikusan, akár kézi üzemmódban).

A Polonez-rendszert jellemzően amerikai gyártmányú rendszerekhez hasonlítják, konkrétan a HIMARS-hoz és ATACMS-rendszerekhez.

- nyilatkozta Andrei Frolov orosz katonai szakértő.