Itt van Oroszország félelmetes új háborús terve

Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, 2023.11.20.
DONETSK OBLAST, UKRAINE - 18 NOVEMBER: Ukrainian soldiers fire artillery at their fighting position in the direction of Bakhmut, Ukraine, 18 November 2023. (Photo by Diego Herrera Carcedo/Anadolu via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A The Washington Post az ukrán hírszerzés meg nem nevezett forrásaira hivatkozva jelentette meg, hogy orosz és kínai állami kapcsolatokkal rendelkező üzletemberek állítólag tárgyalni kezdtek egy Krím-szoros alatt húzódó, víz alatti alagút építésének lehetőségéről, mivel attól tartanak, hogy az ukrán erők továbbra is támadni fogják a kercsi hidat – írta meg a Magyar Nemzet szombaton.
Vágólapra másolva!

Az amerikai lap később kiszivárgott e-mailekhez is hozzájutott, amelyek szerint a megbeszélések már lezajlottak. Érintett kínai és orosz vállalatokat és tisztségviselőket is megkerestek, akiktől még nem kaptak választ.

A lap által megkeresett amerikai tisztségviselők azonban fenntartásokkal kezelték a híreket; meglepődnének, ha Kína részt venne ebben a projektben.

A kivitelező vállalatot bizonyára több ország is szankciókkal sújtaná, és az építkezés ukrán csapásoknak lenne kitéve. Ez a kercsi híd kapcsán is megfigyelhető volt. A hidat ért július 17-i támadást, amely megrongálta az út egyes szakaszait, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) vállalta magára – írta a Magyar Nemzet.

Ha valóban ilyen szándék van az orosz fél részéről, akkor az azt jelenti, hogy elismerik, hogy a Krímet célzó ukrán fenyegetések belátható ideig fennállnak.