Szijjártó Péter: Új helyzet, hogy migránsok és embercsempészek automata fegyverrel lőnek a határőrökre

Lampedusa, olaszország, migráns, illegális, embercsempész, 2023, szeptember, rendkívüli
Migrants gather outside the operational centre called "Hotspot" on the Italian island of Lampedusa on September 14, 2023. The tiny Italian island of Lampedusa struggled on September 14, 2023 to cope with a surge in migrant boats from North Africa after numbers peaked at 7,000 people -- equivalent to the entire local population. (Photo by Alessandro Serranň / AFP)
Vágólapra másolva!
Elfogadhatatlan az az új helyzet, hogy egyes migránsok és embercsempészek többször is éles, automata fegyverrel lőttek az utóbbi időben nemcsak egymásra, hanem magyar határőrökre is - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Genfben.
Vágólapra másolva!

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) közgyűlésén mindenekelőtt hangsúlyozta, hogy hazánk első kézből, s jól ismeri az illegális bevándorlás jelenségét, miután az Európai Unió külső határán fekszik, a napjainkban legforgalmasabb nyugat-balkáni migrációs útvonalon.

Európa valóságos ostrom alatt áll az illegális migráció miatt Forrás: AFP/Alessandro Serrano

Aláhúzta: a magyar tapasztalatok azt mutatják, hogy a migráció veszélyt jelent a tranzit- és a célállamok számára, az érkezők rendre megsértik a határokat és megtagadják az együttműködést a hatóságokkal, ami teljességgel elfogadhatatlan.

Leszögezte, hogy a nemzetközi jog előírásait mindenkinek tiszteletben kell tartania, márpedig világosan meg van határozva ezekben a szabályokban, hogy ki számít menekültnek és ki nem. Ennek értelmében ha valaki üldöztetésnek van kitéve, akkor az első biztonságos államban kaphat menedéket átmenetileg, de nem kelhet át illegálisan biztonságos országok határain, hogy eljusson az általa kiválasztott helyre.
Ennek megfelelően a szomszédos Ukrajnából érkező nagyjából 1,1 millió embert Magyarország minden további nélkül beengedte és ellátta,

– jelentette ki.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy ez a helyzet folyamatosan romlik, a déli határon tavaly 275 ezer illegális határátlépési kísérletet regisztráltak, idén pedig csaknem 200 ezret. Ráadásul - figyelmeztetett - súlyos szintlépés, hogy egyes migránsok és embercsempészek felfegyverkeztek, s több alkalommal is éles, automata fegyverekkel lőttek a határőrökre és a rendőrökre.

Kiemelte: ez elfogadhatatlan, az ilyen tett nem emberi jog, hanem egyértelmű bűncselekmény, ekként is kell fellépni ellene.

A miniszter aláhúzta, hogy nem szabadna arra bátorítani az embereket, hogy az életük kockáztatásával útnak induljanak Európa felé, le kell rombolni az embercsempész-hálózatok üzleti modelljét, illetve az illegális bevándorlás kiváltó okainak kezelésére kellene összpontosítani.

Migránsok a déli határnál Fotó: Havran Zoltán

Utóbbi kapcsán kiemelte, hogy minél több fegyveres konfliktust kell a békés rendezés irányába terelni, továbbá elő kell mozdítani a szegényebb térségek gazdasági fejlődését, beruházásokat kell oda vinni, s a környezetvédelmi szempontok figyelembe vétele is rendkívül fontos ebben a tekintetben is.

Megerősítette, hogy a kormány készen áll folytatni együttműködését a migrációt kiváltó okoknak a kezelése terén, hogy minél kevesebb ember kényszerüljön lakóhelye elhagyására, mivel mindenkinek jogában él biztonságban élni a hazájában.