1961 óta nem látta senki ezt a rejtélyes és nagyon ritka állatot - videó

Vágólapra másolva!
A hangyászsünt 1961-ben látták először és utoljára. Az állat azóta sem halt ki, egy nemzetközi tudóscsoport újra látta a Sir David Attenborough brit természettudósról elnevezett hangyászsünt. A tudósok az utazás közben több állatfajt is felfedeztek – írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az emlősöknek egy nagyon ritka fajtája a kloákások, amik nem elevenszülők, hanem tojásokkal szaporodnak. Ide tartozik az Ausztráliából ismert kacsacsőrű emlős, valamint a hangyászsün.

Utóbbi annyira rejtőzködő életet él, hogy az alig néhány fajuk közül az egyiket 1961 óta most látták először.

A Sir David Attenborough-ról elnevezett hangyászsün Indonéziában él. Az egyik legismeretlenebb részen, a Pápua tartományban, a Küklopsz-hegységban látták meg megint az állatot a tudósok, de nem a szemükkel, hanem az egyik kirakott kamera vette fel.

Hangyászsünt kevés ember látott élőben, mivel éjszakai állatok, nappal a föld alatt rejtőzködnek és nagyon félénkek.

A veszélyeztetett fajok vörös listáján lévő Attenborough-hangyászsünt még nem látták sehol a Küklopsz-hegységen kívül, ott is csak kétszer a mostanival együtt.

A tudósok ezen felül látták Mayr mézmadarát, amit másfél évtizede nem láttak, valamint több új fajt is felfedeztek, köztük egy fán élő garnélarákfajt és több rovart – írja a VG.