Amerika az Európai Unióval akarja kifizettetni az ukrán háború árát, Brüsszel pedig engedelmeskedik

Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború,	Ukrajnai háború, 2023.11.01.
AVDIIVKA, UKRAINE - OCTOBER 30: Police officer Gennady convinces a local resident who lives in a dilapidated house to evacuate on October 30, 2023 in Avdiivka, Ukraine. The National Police of Ukraine, along with the "White Angel" special unit, is conducting an operation to evacuate the remaining local residents from the city, which faces daily destruction from artillery fire. According to the national police, approximately 1,400 people are still in the city. The fighting has escalated in recent days following Russia's major offensive earlier this month. (Vlada Liberova / Libkos via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben egyre világosabbá vált, hogy az Egyesült Államok már nem tudja és nem akarja finanszírozni az ukránokat, részben a Hamász terrortámadása miatt a Közel-Keleten kialakult válság miatt, másrészt azért, mert az amerikai képviselőháznak Donald Trump egyik legfőbb szövetségese lett  az elnöke, ő pedig nem látja értelmét Kijev további pénzelésének. Éppen ezért Washington az Európai Unióval akarja megfizettetni a háború árát, Ursula von der Leyen és társai pedig szolgaian engedelmeskednek. Így Brüsszel újabb 50 milliárd eurót adna Ukrajnának, tehát még több pénzt vennének el Magyarországtól, miközben az országnak járó forrásokat továbbra sem fizették ki, és nyilvánvalóan ezért találnak ki újabb és újabb kifogásokat és kérdéseket.
Vágólapra másolva!

Egy friss hír szerint több támogatást kért Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Egyesült Államoktól. Zelenszkij úgy fogalmazott, hogy

akár amerikai katonák is belesodródhatnak egy szélesebb európai konfliktusba Oroszországgal, ha Washington nem növeli a kijevi vezetésnek szánt támogatását.

"Ha Oroszország megöl mindannyiunkat, meg fogják támadni a NATO-tagországokat és Önöknek pedig majd el kell küldeniük fiaikat és lányaikat harcolni" - hangoztatta az ukrán elnök az NBC amerikai hírtelevízió Meet the Press című vasárnapi műsorának adott interjú leirata szerint.

Mindez egyértelműen azt mutatja, hogy az ukrán fél egyre nagyobb bajban van, mivel Washington részéről egyre kisebb a hajlandóság arra, hogy finanszírozzák ezt a háborút. Minden bizonnyal Zelenszkij ezért is tesz ilyen, a valóságtól teljesen elrugaszkodott kijelentéseket.

Washington egye kevésbé akarja finanszírozni az ukrán háborút Forrás: Getty Images/Libkos/Vlada Liberova

A republikánusok nem akarják tovább finanszírozni Ukrajnát

Az amerikai támogatás elszivárgását Ukrajna mögül jól mutatja, hogy az izraeli háború eszkalálódása belpolitikai viszályokat okoz az USA-ban. A republikánusok olyan segélycsomagot akarnak összeállítani Izrael számára, amely teljesen független az Ukrajnában zajló háborútól, és kizárólag Izrael támogatására fókuszál. Csakhogy a Fehér Ház ezt blokkolja.

– írta a Spiegel.

Chuck Schumer (a demokrata szenátus többségi vezetője) szerint a republikánus törvényjavaslat a demokrata többségű Szenátusban megbukik majd. A republikánusok segélytervezete arra vezethető vissza, hogy soraikban erősödik az ellenállás Ukrajna további finanszírozásával kapcsolatban.

A Biden-adminisztráció már nem akarja számolatlanul önteni a pénzt Kijevbe Forrás: Getty Images/2022 Getty Images/Chip Somodevilla

Elfogyott a lelkesedés

Az amerikai közvélemény sem lelkesedik már Ukrajnáért. A Gallup közvélemény-kutatás eredményei alapján ugyanis az amerikai lakosság 61 százaléka szerint időkorlátot kellene szabni az amerikai támogatásnak, míg csak 37 százalék azt vallja, hogy Ukrajnának addig kellene csak segítséget nyújtani, amíg azt Kijev kéri.

Az amerikai közvéleményt erősen befolyásolja a pártokhoz való tartozás. Míg a republikánusok 84, addig a demokraták esetében csak 34 százalék támogatja az időkorlátot az Ukrajna-támogatás kapcsán.

A közvélemény tehát egyre inkább megosztott, az utóbbi időszakban az Amerikai Egyesült Államok katonai segélyei Ukrajnának pedig jelentősen csökkentek.

Az elnökválasztás közeledtével, és a demokraták és a republikánusok vitái révén tovább csökkenhet az esélye annak, hogy Joe Biden elnök tervezett új támogatási alapja át fog menni a törvényhozásban. Mindez komoly kérdéseket vet fel Ukrajna támogatásának jövőjével kapcsolatban, mivel az ország küzdelme Oroszországgal egyre nehezebbé válhat a nyugati partnerek elbizonytalanodása miatt.

Brüsszelre tolná Washington az ukrán háború terheit

Míg Washington nem kíván sokkal több pénzt adni Ukrajnának, addig Brüsszel újabb 50 milliárd euróval akarja támogatni Ukrajnát, és ezt a pénzt a tagállamokkal akarja kifizettetni, Magyarországtól is plusz befizetéseket kér. Jól látszik tehát, hogy a washingtoni baloldali vezetés áttolná az ukrán háború finanszírozását Brüsszelre.

A Trump-párti Mike Johnson republikánus képviselőházi elnök befejezné Ukrajna támogatását Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Alex Wong

Brüsszelben azonban egyre nagyobb aggodalmak övezik a Kijevnek nyújtott támogatások kérdését, noha uniós vezetők bíznak abban, hogy Washington nem zárja el a csapokat. Az Egyesült Államokban pár hete megfosztották mandátumától Kevin McCarthy házelnököt, miután a kongresszus mindkét házában megszavazták az átmeneti költségvetést, melynek segítségével sikerült elkerülni az amerikai kormányzat leállását. A csomagból végül kikerült az Ukrajnának nyújtandó további katonai támogatás is.

Brüsszel azonban képtelen lesz ellenállni Washingtonnak, hogy a jövőben neki kelljen finanszíroznia Ukrajnát, mivel az uniós politikusok ezer szállal kötődnek az amerikaiakhoz.

A helyzetet tovább-bonyolítja, hogy a republikánusok a Trump-párti Mike Johnsont választották a képviselőház élére. Johnson az Ukrajna támogatásáról szóló eddigi 7 képviselőházi szavazás során hatszor Ukrajna ellen voksolt, és kijelentette, hogy szerinte segélyt küldeni Kijevnek „szörnyű hiba". A képviselőház republikánusai most abban reménykednek, hogy egy új vezető köré tömörülve egy sor törvényhozási és politikai taposóaknán keresztül tudja vezetni őket az elkövetkező hetekben és hónapokban.

A nekünk járó pénz megvan-e még, vagy már ez is Ukrajnában van?

Menczer Tamás egy friss videóban kiemelte: Brüsszel több tízmilliárd euróból akar fegyvereket vásárolni, ezeket a fegyvereket Ukrajnába akarják küldeni, és

– mondta. A kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkár hangsúlyozta: a magyar kormány ezt nem akarja, hanem azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat akar.

Ráadásul Brüsszel úgy kért Magyarországtól plusz pénzt, hogy időközben és ezzel párhuzamosan évek óta visszatartja az országnak járó uniós forrásokat – fogalmazott. Menczer Tamás, megjegyezve,

A kormány természetesen minden humanitárius módon és eszközzel segíti a háború elől menekülőket, de azt nem hagyja, hogy Magyarországot belepréseljék, belesodorják ebbe a háborúba – hangsúlyozta az államtitkár.

Közel az ukrán összeomlás

Időközben egyre világosabb, hogy Ukrajna már nem sokáig képes folytatni a háborút. Az országban egyre nagyobb a belső ellentét a vezetők között, és a frontokon sem sikerült semmit elérni. A teljes összeomlás felé mutat, hogy a The Economist című brit hetilapban múlt szerdán közzétett cikkében Zaluzsnij azt írta, hogy Ukrajnának kulcsfontosságú új katonai képességekre és haditechnikai eszközökre – legfőképpen légierőre – van szüksége, hogy kitörhessen az ilyen jellegű hadviselés csapdájából. Megjegyezte,

„a legnagyobb valószínűség szerint nem lesz mély és szép áttörés".

Mint írta, Ukrajnának hatékonyabban kell megsemmisítenie a tüzérségi állásokat, és jobb aknamentesítési módszert kell találnia. Hangsúlyozta, hogy a nyugati katonai segélyek elégtelennek bizonyultak a helyenként 20 kilométer mély orosz aknazárakkal szemben.

Egyelőre nyoma sincs semmilyen ukrán győzelemnek Forrás: AFP/Roman Pilipey

Zelenszkij nagyon dühös

Telnek a hónapok, és egyre több kritikus vagy legalábbis őszintébb cikk jelenik meg a nyugati sajtóban is Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről. Most az amerikai Time magazin, mely egy éve még az év emberének választotta, közölt lesújtóan őszinte írást az ukrán vezetőről.

Az írás szerint Zelenszkij dühös volt a legutóbbi Egyesült Államokba tett látogatása után, hiszen közölték vele, most már tennie kellene valamit a korrupció ellen.

A lapnak Zelenszkij egyik közeli munkatársa szivárogtatott, aki szerint a látogatáson az is érzékelhető volt, hogy a Nyugat belefáradt az ukrajnai háborúba. A kiadvány szerint Zelenszkij mostanra elvesztette megszokott optimista kisugárzását, a humorérzékét, és már nem tudja viccekkel feldobni a hangulatot a nagyképűen amerikai mintára létrehozott szituációs szobában sem.

– mondta a csapatának egyik régi tagja. Az ukrán elnök környezetéből egy másik ember pedig azt súgta meg, hogy Zelenszkij egyre inkább érzi úgy, hogy nyugati szövetségesei elárulták. Ugyanis nem biztosítanak neki elegendő eszközt ahhoz, hogy megnyerje a háborút, csak éppen annyit, hogy túléljen.

Zelenszkij csalódott a nyugati partnerekben Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Hatalmas ukrán veszteségek

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint a kijevi csapatok több mint 90 ezer fős veszteséget szenvedtek június 4-e, az ellentámadás kezdete óta. Az ukrán hadsereg ugyanebben az időszakban mintegy 600 harckocsit és közel 1900 páncélozott járművet is elvesztett – mondta egy hétfői kínai biztonsági konferencián.

Moszkva az ellenségeskedéseket az Oroszország elleni amerikai proxy-háború részének tekinti, amelyben az ukrán csapatokat ágyútölteléknek használják. A Nyugatot hibáztatja, amiért a konfliktus első hónapjaiban kisiklatta a tárgyalásos megoldást, és ehelyett azt választotta, hogy Kijevet arra kényszeríti, hogy "az utolsó ukránig" harcoljon.