Tovább tombol a baloldali erőszak Lengyelországban

TUSK, Donald
Varsó, 2023. október 15. Donald Tusk, a fő lengyel ellenzéki erő, a Civil Platform (PO) párt elnöke szavazáshoz áll sorban a lengyel parlamenti választásokon Varsóban 2023. október 15-én. A választásokkal egy időben népszavazást is rendeznek az Európai Unió migrációs csomagjáról, az állami vagyon privatizációjáról, a nyugdíjkorhatárról, valamint a fehérorosz határon emelt acélkerítésről. MTI/EPA/PAP/Leszek Szymanski
Vágólapra másolva!
Erőszakkal akarja átvenni az állami média felett az irányítást a Donald Tusk vezette új, szélsőbaloldali lengyel kormány. Múlt szerdán még a lengyel televízió több csatornájának adását is leállították, amire a kommunizmus óta nem volt példa. Szombaton hajnalban megint verőlegények érkeztek, akik agresszíven léptek fel a dolgozókkal és a képviselőkkel szemben is.
Vágólapra másolva!

- írja a Do Rzeczy jobboldali lap.

Minden szerkesztőségünkből az új TVP vagy csalt el, vagy megpróbált embereket elcsalni magával. Nagyon nagy összegeket kínáltak, gyakran olyan hatalmasat, amelyeknek kevés közük volt a piaci helyzethez. (...) - mondta Bartosz Węglarczyk, az Onet főszerkesztője az "Onet Rano" programban.

Magdalena Rigamonti, az Onet újságírója hozzátette, hogy "egyes politikusok" felhívják az újságírókat állásajánlatokkal az új TVP-ben. – És azt mondják: van egy ilyen javaslatunk, jöjjenek hozzánk, új, szabad médiát fogunk teremteni – tette hozzá.

"Amikor egy politikus felhív egy újságírót, mindannyiunk gondolataiban hatalmas piros lámpáknak kell kigyulladniuk, mert ez azt jelenti, hogy

nem szabad médiát terveznek, hanem a pártnak alárendelt kormányzati médiát.

És ez a félelem, erről kell beszélnünk, ezt kell tudatosítanunk az emberekben" – hangsúlyozta Rigamonti.

Az ügy előzménye, hogy kedden a lengyel törvényhozás állásfoglalást fogadott el

"a jogrend, valamint a közszolgálati média és a lengyel hírügynökség pártatlanságának és megbízhatóságának helyreállításáról".

244 képviselő szavazott mellette, 84 ellene és 16 tartózkodott. Több mint 100, a nemzeti oldalon politizáló PiS képviselő nem vett részt a szavazáson, és elment a TVP központjába. Woronicza. Jarosław Kaczyński elnök elmondta, hogy pártja politikusai 10 fős csoportokban váltják egymást a közmédium épülete előtt.

Szerdán a Donald Tusk által vezetett kormány kulturális minisztere, Bartłomiej Sienkiewicz - aki egy állambiztonsági tiszt - menesztette a TVP, a Polskie Radio és a PAP igazgatótanácsának jelenlegi elnökeit,

valamint a felügyelőbizottságokat. A miniszter új felügyelőbizottságokat nevezett ki a vállalatokhoz, amelyek új igazgatóságokat neveztek ki.

A Nemzeti Médiatanács és a médiavállalatok jelenlegi igazgatósága törvénytelennek tartja Sienkiewicz intézkedéseit.

Az új vezetők rengeteg újságírót azonnal kirúgtak, leváltották az állami hírügynökség és a televízió vezető tisztségviselőit is. Az intézkedés óriási felháborodást váltott ki Lengyelországban, a jogszabályok szerint ugyanis a lengyel köztelevízióról, a rádióról és az állami hírügynökségről parlamenti határozattal nem, csupán alkotmányozó többséggel lehet dönteni.

Az M1-nek Palóc André, a Századvég vezető elemzője arról beszélt, hogy

Hozzátette: ha valamiféle objektív rendszer volna az Európai Unióban, ilyenkor indulna egy vizsgálat, hiszen gyakorlatilag egy állami intézménynél - most úgy tűnik, politikai alapon - küldtek el nagyon rövid időn belül embereket.

Hozzátette: Brüsszel és korábban maga az új lengyel kormányfő is többször bírálta Magyarországot a jogállamiság megsértése miatt, ma pedig azt látjuk, hogy Donald Tusk lábbal tiporja a demokráciát és a véleményszabadságot, Brüsszel pedig ezt csöndben végignézi.

Andrzej Duda lengyel államfő szombaton jelentette be, hogy vétót emel a 2024. évi állami költségvetési törvényhez kapcsolódó, a parlament által már megszavazott kiegészítő jogszabály ellen az új kormánynak a közszolgálati tévét - köztük a PAP hírügynökséget - érintő intézkedései miatt.

Andrzej Duda az X-platformon (korábban Twitter) közölte: nem írhatja alá a törvényjavaslatot "az alkotmány és a demokratikus jogállam alapelvei kirívó megsértésének" körülményei között.

A lengyel államfő korábban azt is kijelentette, hogy Bartlomiej Sienkiewicz kulturális és örökségvédelmi miniszter kirívó módon alkotmányt sértett, amikor parlamenti határozat alapján intézkedett a köztévé ügyében.

A Jog és Igazságosság január 11-re tömegtüntetést szervez a köztévé elleni támadás miatt.