Küszöbön a világháború: megtámadtak több amerikai hadi- és kereskedelmi hajót a Vörös-tengeren

Izrael, Palesztina, háború, izraeli háború, konfliktus, palesztin, 2023.11.30.,
Israeli soldiers deployed on the southern border with the Gaza Strip on November 29, 2023, gather for a briefing next to battle tanks, as a truce between Israel and Hamas entered a sixth day after a deal was extended to allow further releases of Israeli hostages and Palestinian prisoners. A current truce is scheduled to expire early on November 30, after a six-day pause in a conflict sparked by deadly Hamas attacks that prompted a devastating Israeli military offensive in the Gaza Strip. (Photo by Menahem KAHANA / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy amerikai hadihajót és több kereskedelmi hajót ért támadás a Vörös-tengeren vasárnap - közölte vasárnap a Pentagon.
Vágólapra másolva!

"Tudomásunk van a Carney amerikai romboló és kereskedelmi hajók elleni támadásokról szóló jelentésekről a Vörös-tengeren, és közzétesszük az információkat, amint rendelkezésre állnak" - ismertette közleményében az amerikai védelmi tárca.

A brit hadsereg nem sokkal korábban feltételezett dróntámadásokról és robbanásokról számolt be a térségben.

Hajózásbiztonsági források a nap folyamán közölték, hogy egy konténerszállító hajót legkevesebb két drón eltalált a Vörös-tengeren.

A Pentagon nem adott tájékoztatást arról, hogy a támadásokat honnan indították. Ugyanakkor az Irán támogatását élvező jemeni húszi lázadók több támadást is elkövettek már ezeken a vizeken, illetve Izrael ellen, amely a Gázai övezetben visel hadat a radikális iszlamista Hamásszal szemben.

Nem sokkal később a húszi lázadók szóvivője közölte, hogy haditengerészeti egységeik mértek csapást a Unity Explorer és a Number Nine nevű izraeli hajókra egy rakétával és egy drónnal.

Az illetékes ugyan nem fejtette ki, de azt mondta, hogy a hajókat azt követően támadták meg, hogy azok visszautasították a figyelmeztetéseiket.

A húszik szóvivője egyben kijelentette, hogy a támadások válaszok voltak a jemeni nép követeléseire és a muszlim országok azon felhívására, hogy álljanak ki a palesztin nép mellett.

Névtelenséget kérő amerikai tisztségviselők korábban felfedték, hogy a támadást a húszik kezén lévő jemeni főváros, Szanaa térségéből indították, és az nagyjából öt órán át tartott.

Novemberben a jemeni felkelők elfoglalták az M/V Galaxy Leader hajót és legénységét. A húszik a kereskedelmi hajót és 25 fős legénységét arra hivatkozva foglalták el, hogy Izrael támadást indított a Hamász ellen, amely október 7-én példátlan mértékű vérengzést hajtott végre Izraelben.

A Galaxy Leadert egy japán társaság üzemelteti, de brit cég tulajdonában van, amelyet egy izraeli üzletember alapított.

A címlapi kép illusztráció!