Bírálta Zelenszkijt, börtönbe került Ukrajnában az amerikai újságíró

BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir, Biden Ukrajnában, Ukrajna, Kijev,
President Joe Biden (L) is greeted by Ukrainian President Volodymyr Zelensky upon his arrival at the Mariinsky Palace in Kyiv on February 20, 2023. - US President Joe Biden promised increased arms deliveries for Ukraine during a surprise visit to Kyiv on February 20, 2023, in which he also vowed Washington's "unflagging commitment" in defending Ukraine's territorial integrity. (Photo by Evan Vucci / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Gonzalo Lira amerikai állampolgárságú újságíró édesapja a Tucker Carlson amerikai újságírónak az X-en adott interjújában Biden elnököt és az amerikai külügyminisztériumot tette felelőssé azért, hogy fia ukrán börtönben sínylődik, miután bírálta a kijevi Zelenszkij-kormányt, a Nyugat válaszát az orosz invázióra, valamint Biden elnököt és Kamala Harris alelnököt is - írta meg a Breitbart.   
Vágólapra másolva!

Az 56 éves, chilei-amerikai kettős állampolgárságú újságíró több videót is közzétett az interneten a háború kirobbanásának okairól, megemlítve a Moszkvával szembeni nyugati ellenségeskedéseket és a NATO terjeszkedését Ukrajna irányába. Emiatt pedig az újságírót többször is letartóztatták, apja azt állítja, hogy összesen hét hónapot töltött rács mögött mindenféle tárgyalás nélkül.

Miután az év elején szabadon engedték, Lira júliusban megpróbálta átlépni az ukrán határt, és menedékjogot kérni Magyarországon.

Azonban ismét őrizetbe vették, állítólag többéves börtönbüntetés vár rá az ukrán háborús propagandatörvények alapján. "Az ellenem felhozott vádak kizárólag a konfliktusról alkotott véleményem miatt vannak, nem ártottam senkinek" - állította az újságíró a legutóbbi bebörtönzése előtt.

Szeptemberben az amerikai külügyminisztérium megerősítette a Breitbart Newsnak, hogy tudott arról, hogy Lirát Ukrajnában bebörtönözték, és azt mondta: "Komolyan vesszük a külföldön tartózkodó amerikai állampolgárok segítésében betöltött szerepünket, és minden megfelelő segítséget megadunk."

Az édesapa azonban szombaton Tucker Carlsonnak azt mondta,

az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége "semmit sem tett" Lira megsegítésére, nem voltak hajlandóak válaszolni a fiával kapcsolatos kérdéseire, és nem ajánlottak fel védőügyvédet sem.

Így Lira csak egy, az ukrán kormány által biztosított "bírósági ügyvéddel" kell beérje, aki még angolul sem beszél.

"Az USA kormánya azzal, hogy hallgat ezzel a botrányos eseménnyel szemben, bizonyos fokú bűnrészességre, vagy legalábbis Gonzalo letartóztatásának hallgatólagos jóváhagyására utal, hiszen semmi mással nem magyarázható a reakció feltűnő hiánya" - folytatta.

Lira édesapja szerint az egyik letartóztatás egy olyan videó miatt történhetett, amelyben Biden elnököt és Kamala Harris alelnököt bírálta, akiket fia "h*lyének" bélyegzett.

Felteszi azt a kérést is a műsorban, hogy vajon az amerikai külügyminisztérium adott-e zöld utat Zelenszkijnek fia bebörtönzésére.

A legutóbbi börtönbüntetése előtt Lira hasonló vádakat fogalmazott meg a Biden-kormány ellen, azt állítva, hogy a Fehér Ház nem foglalkozik az ügyével, mert "nem egy fekete leszbikus drogos, vagy transznemű szélhámos".

A Lira apjával készült interjú megjelenését követően Elon Musk elképzelni nem tudja, hogyan lehetséges, hogy "egy amerikai állampolgár börtönben ül Ukrajnában, miután az országnak 100 milliárd dollárt küldtünk".

A lap emlékeztet, a Biden-kormányzat jelenleg a Kongresszust próbálja meggyőzni, hogy hagyjon jóvá további 60 milliárd dollárnyi támogatást Ukrajnának. Az amerikai elnök eddig nyilvánosan nem ismerte el Lira fogva tartását.