Dühöng Zelenszkij: Brüsszel hazudott az ukránoknak

ZELENSZKIJ, Volodimir
Harkiv, 2022. május 29. Az ukrán elnöki sajtóhivatal felvételén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatást tesz a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. május 29-én. Zelenszkij az orosz invázió február 24-i kezdete óta először látogatott a keleti frontvonalra. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal
Vágólapra másolva!
Ukrajna a Brüsszel által megígért 1 millió darab helyett csak 480 ezer lövedéket kapott az Európai Uniótól. Az Európai Bizottság (EB) kezdeményezése a lövedékek gyorsított gyártásáról annyit tett lehetővé, hogy Kijev számára ez idő alatt 60 ezer lőszert állítsanak elő.
Vágólapra másolva!

A szállítmányok nagy részét - mintegy 300 000 darab 155 mm-es kaliberű lövedéket és rakétát -

az európai országok meglévő készleteiből szállították Kijevbe.

További 120 000 darabot egyéb beszerzési programokon keresztül szereztek be - közölte a Reuters.

Összességében Kijev kevesebb, mint a felét kapta meg annak, amit Ukrajna remélt.

Az EU szerint mintegy 480 ezer lőszert állítottak elő, a tervezett mennyiség kevesebb mint felét. November végén Ursula von der Leyen, az EB vezetője elismerte, hogy az EU nem tudta teljesíteni saját ütemtervét, miszerint 1 millió lövedéket gyárt Kijev számára.

Von der Leyen felszólította az európai ipart, hogy mozgósítsa tartalékait és a katonai gyártásra összpontosítson.

Charles Michel, az Európai Tanács vezetője ugyanakkor azt mondta, hogy az EU nem tudja teljesíteni azt az ígéretét, hogy 2024 márciusáig egymillió lövedéket szállít Ukrajnának - írta az IZ.