Őrizetbe vettek egy cégvezetőt a székelyudvarhelyi tragédia kapcsán

Székelyudvarhely, 2023. december 19. A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kollégiumának összeomlott épületrésze 2023. december 19-én. Az előző napon történt falomlásban egy 17 éves diák életét vesztette. A romok alól három diákot sikerült kimenteni, egy súlyosan, kettő könnyebben megsérült. MTI/Veres Nándor
Vágólapra másolva!
Az Origo korábbi cikkben már beszámolt arról, hogy összedőlt a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium diákotthonának egyik külső fala hétfő délután, négy gyereket maga alá temetve. Az ügyben büntetőjogi vizsgálat indult és őrizetbe vették a székelyudvarhelyi bentlakás közelében csatornázási munkálatokat végző cég ügyvezetőjét.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vették annak a cégnek az ügyvezetőjét, amely a csatornázási munkálatokat végezte a kollégium közvetlen közelében. A munkálatokat végző Lareno – Fa KFT. adminisztrátorát és egyedüli részvényesét emberöléssel és gondatlanságból elkövetett testi sértéssel vádolják.

A cégvezetőt 24 órával a tragédia után vették őrizetbe.

Előzetes letartóztatásának indítványozásával állítják a bíróság elé - írta a Maszol.

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kollégiumának összeomlott épületrésze 2023. december 19-én. Az előző napon történt falomlásban egy 17 éves diák meghalt Forrás: MTI/Veres Nándor

A nyomozók szerint a cégvezető közvetlenül koordinálta a földmunkákat, és nem tartotta be a projektben meghatározott kvótákat.

Arra kérte a munkásokat, hogy az alapozás aljáig több mint 2 méter mélységig ássanak, holott a tervekben meghatározott maximális mélység 1,10 méter volt, a munka megkezdése előtti tényleges talajszinttől számítva.

A cég tulajdonosa hétfőn adott megbízást a földmunkák elvégzésére, egy kotrógéppel dolgoztak.

Forrás: MTI/Veres Nándor

A gödröt ásó munkás azt mondta, látta, amint egy darab vakolat leesett felülről, majd

néhány másodperc alatt az egész fal összeomlott.

Azt is mondta, nem tudta, hogy diákok vannak az épületben. A csatornabekötési munkálatokat a székelyudvarhelyi városháza által októberben kiadott engedély alapján végezték.

Ligia Deca román oktatási miniszter mécsest helyez el a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kollégiumának összeomlott épületrészénél 2023. december 19-én Forrás: MTI/Veres Nándor

A tragédia után két fiatal eszméleténél volt, amikor kimentették őket, egy lányt újraélesztettek.

Mindhármukat kórházba szállították, egyikük kritikus állapotban van. A negyedik áldozatot – Sipos Dávidot – később találták meg, a helyszínen halottnak nyilvánították.