Háborúba léphet Csehország?

Ukrajna, Oroszország, konfliktus, háború, ukrán, orosz, 2023.12.07.
AVDIIVKA AREA, UKRAINE - DECEMBER 4: Ukrainian soldiers patrol with a Bradley Fighting vehicle as the Russia-Ukraine war continues in Avdiivka, Donbas, Ukraine on December 4, 2023. (Photo by Marek M. Berezowski/Anadolu via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Jelenleg nem valószínű a háború Oroszországgal, de nem is elképzelhetetlen - jelentette ki Karel Rehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke hétfőn Prágában.
Vágólapra másolva!

A Felkészültünk a harcra? elnevezésű konferencián Karel Rehka úgy vélte: a konfliktust tárgyalásokkal nem, csupán elrettentéssel lehet megelőzni.

Szerinte Oroszországnak reálisan látnia kell a NATO katonai erejét és azt, hogy megvan az akarat a védekezésre. Másfelől továbbra is szükséges az Oroszország által megtámadott Ukrajna segítése.

Karel Rehka úgy látja: Oroszország lényegében áttért a hadigazdaságra, s a titkosszolgálati becslések szerint rövidesen megújíthatja katonai erejét.

Ukrán katonák járőröznek egy Bradley harcjárművel. Forrás: Anadolu via Getty Images/Marek M. Berezowski

"Oroszország Közép-Ázsián és a Kaukázuson keresztül sikeresen elkerüli a szankciókat. Atomerejét elrettentésre használja, és célirányosan destabilizál bizonyos régiókat.

- szögezte le Karel Rehka. A konfliktus kirobbanhat egy véletlen esemény következtében, de akkor is, ha az ellenfél azt elkerülhetetlennek fogja tartani - jegyezte meg.

"Kialakulhat egy olyan lehetőség, amikor azt mondják: most vagy soha" - szögezte le a vezérkari főnök.

Karel Rehka felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz hadsereg az ukrajnai konfliktus idején "háborús hadsereggé alakult át". Szerinte "Oroszország egy intenzívebb, hosszú háborúra készülődik" - vélekedett a cseh katonapolitikus.