Itt van Csehország döbbenetes háborús bejelentése

Ukrajna, Oroszország, konfliktus, háború,
AVDIIVKA, UKRAINE - DECEMBER 01: Ukrainian soldiers fire targets as Russia and Ukraine war continues in the direction of Avdiivka of Donetsk Oblast, Ukraine on December 01, 2023. As Ukrainian tank troops deployed in the Avdiivka direction, where heavy clashes have been continuing due to the intensification of Russian attacks lately, play an important role in keeping the defense line standing. In some parts of the region, which has been covered in mud due to the bad weather conditions, tracked combat vehicles such as tanks can move. (Photo by Ozge Elif Kizil/Anadolu via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Csehország részéről mindenképpen folytatódni fog Ukrajna támogatása - jelentette ki Petr Pavel cseh köztársasági elnök csütörtökön Prágában, miután a Hradzsinban a kormányfővel, a parlament két házának elnökeivel és a külügyminiszterrel megvitatta a cseh külpolitika időszerű problémáit.
Vágólapra másolva!

„Ukrajnával kapcsolatban teljes az egyetértés. Támogatásunknak folytatódnia kell, és folytatódni fog" - mondta az államfő újságíróknak a találkozó utáni sajtótájékoztatón.

Petr Pavel kifejtette:

bár az Ukrajnának nyújtott támogatás néhány cseh politikus és a polgárok egy részé számára is "irritáló tényező" lett,

abból nem szabad engedni, mert az meghátrálást jelentene Oroszország nagyhatalmi ambíciói előtt.

Petr Pavel cseh államfő Forrás: AFP/Michal Cizek

A cseh államfő szerint Ukrajnában Csehország biztonságáról is szó van, mert megalapozott az az aggodalom, hogy Moszkva nem fogja tiszteletben tartani a nemzetközi jogot, és igyekezni fog befolyást gyakorolni a határain kívül történtekre is. "Ha nem akarunk ennek engedni, nincs más lehetőségünk, mint folytatni Ukrajna támogatását" - mutatott rá az elnök.

- jegyezte meg.

Petr Fiala cseh kormányfő azt mondta, hogy Ukrajna támogatásával Csehország "saját biztonságát is védi".

A találkozó megmutatta, hogy a legfőbb közjogi méltóságok között teljes az egyetértés a cseh külpolitika kulcsfontosságú kérdései és érdekei tekintetében - szögezte le újságírók előtt Jan Lipavsky, a cseh külügyek irányítója.

A legfőbb cseh közjogi méltóságok negyedévente találkoznak, hogy megvitassák a cseh külpolitika legfontosabb időszerű kérdéseit és feladatait.