Döbbenetes háborús provokáció, Moszkva kegyetlen választ küldhet

Vágólapra másolva!
Brit, finn és észt haditengerészeti egységek, valamint a finn határőrség a Balti-tenger vízfelszín alatti infrastruktúrájának védelmét gyakorolták hétfőn közösen - közölte a finn védelmi minisztérium.
Vágólapra másolva!

Október elején károk keletkeztek az Észtországot Finnországgal összekötő Balticconnector nevű gázvezetéken, illetve három távközlési kábelen.

A finn és az észt hatóságok szerint egy hongkongi regisztrációjú teherhajó okozhatta a kárt azzal, hogy horgonyát végig húzta a tengerfenéken.

Peking közölte, hogy a nemzetközi joggal összhangban hajlandó minden szükséges információt megosztani.

A hétfőn kezdődött kétnapos hadgyakorlat célja kialakítani azokat a képességeket, amelyek a tenger alatti infrastruktúra védelméhez és ellenőrzéséhez, valamint a tenger alatti katonai fenyegetések elhárításához szükségesek.

- hangsúlyozta Janne Huusko, a finn vezérkar szóvivője.

Ugyan a mostani manőverben részt vevő mind a három ország a NATO tagja, a hadgyakorlatot a Közös Expedíciós Haderő (JEF) nevű védelmi együttműködés égisze alatt végzik el.

A 2012 decemberében létrehozott JEF egy észak-európai országokból álló nemzetközi haderő,

amelynek tagja az Egyesült Királyság, Dánia, Észtország, Finnország, Hollandia, Izland, Lettország, Litvánia, Norvégia és Svédország.