Ettől félt mindenki, drámai bejelentést tett Észak-Korea

Vágólapra másolva!
Észak-Korea megkezdte felderítő műholdjának beüzemelését - közölte vasárnap a KCNA állami hírügynökség, miután az ország a múlt hónapban felbocsátotta első katonai kémműholdját, ami miatt az országot újabb szankciókkal sújtották az Egyesült Államok és szövetségesei.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Űr- és Űrtechnológiai Igazgatóság (NATA) phenjani általános irányítóközpontjában működő új műholdas műveleti iroda szombaton kezdte meg feladatának teljesítését, és a megszerzett információkat a hadsereg felderítő irodájának és más fő egységeknek fogja jelenteni - számolt be a KCNA. Észak-Korea azt állítja, hogy

november 21-én sikeresen útjára indította első katonai kémműholdját.

Korábban az Origo is beszámolt róla, hogy a Manrigyong-1 felderítőműhold fényképeket készített a Fehér Házról, az amerikai védelmi minisztériumról, amerikai katonai bázisokról és dél-koreai "területekről" küldött képeket.

A lépés regionális feszültséget keltett, és újabb szankciókat váltott ki az Egyesült Államok, Ausztrália, Japán és Dél-Korea részéről.

Phenjan eddig nem hozta nyilvánosságra a műholdról érkezett képeket,

Észak-Korea szombaton azt mondta, hogy háborús üzenetnek tekintené a műholdműveleteibe való bármilyen beavatkozást - írja a Reuters.

Az elemzők és a külföldi kormányok vitatkoznak arról, hogy az új eszköz valójában mennyire működőképes. Észak-Koreát az ENSZ egymást követő határozatai tiltják a ballisztikus technológiát alkalmazó kísérletek végrehajtásától.